Johnny de Mol bezoekt met BN’ers primitieve stammen

Johnny de Mol bezocht met bekende Nederlanders primitieve stammen voor zijn nieuwe programma Johnny Into The Wild. De gastvrijheid van deze unieke volkeren heeft diepe indruk op hem gemaakt, vertelt de presentator.

Met Eva Jinek en Merel Westrik ging Johnny de Mol naar de Kazachen in het uitgestrekte Mongolië. ''Een dunbevolkt gebied waar het regels is dat mensen hun deuren openstellen voor reizigers. Daar kunnen wij nog wat van leren'', blikt Johnny terug. Frank de Boer nam hij mee naar Ecuador. "We hebben een aantal dagen gevaren op de Amazone om aan te komen bij de Huaorani-Indianen. Frank gaat normaal naar de camping op Ibiza en wilde echt uit zijn comfortzone. Dat is gelukt."

Met zijn goede vriend Dinand Woesthof reisde Johnny af naar de Haaps in Bhutan. Samen met Estelle Cruijff is hij bij de Samburu in Kenia geweest. Met Rico Verhoeven belandde hij bij de Xavante in Brazilië. In de aflevering met Isa Hoes en haar kinderen vormen de Bosjesmannen in Namibië de bestemming.

Geitenmelk

"We slapen bij riviertjes op de auto in de buitenlucht, op weg naar volkeren die nog op traditionele wijze leven'', vertelt Johnny over het reisprogramma. ''We gaan helemaal op in hun levensstijl. We slapen en eten daar en zeuren niet over het gebrek aan sanitaire voorzieningen. Het is echt back to basic en dat is vooral heel bijzonder en gaaf. Je gaat dan niet lopen zeuren. Het is gewoon een cadeautje."

''Ik moet echt een compliment geven aan mijn gasten. Die hebben een week niet kunnen douchen en moesten eten wat de pot schaft. Ik heb geen enkele wanklank gehoord, terwijl ze op een dun matje in een tent moesten slapen om de volgende dag geitenmelk te drinken. Puurder wordt het niet. Het staat heel ver af van hoe wij hier leven."

'Wat me het meest is bijgebleven is dat de stammen alleen jagen op wat ze nodig hebben. Ze gaan heel respectvol om met de natuur. Zelf worden ze aan alle kanten bedreigd door boskap, oliemaatschappijen en hun eigen regeringen. Hun leefgebied krimpt in. Over tien jaar bestaan zulke stammen misschien niet eens meer."

Moeder natuur

Johnny heeft diep respect voor de levenswijze van de stammen die hij bezocht. ''Het is gaaf om zo te leven. Zo sta ik zelf ook al redelijk in het leven, dat je met weinig al blij moet zijn en normaal moet omgaan met moeder natuur. Daar word je wel met de neus op de feiten gedrukt."

''Wat al mijn programma's gemeen hebben zijn de lach en de traan. Dat is ook hoe ik het leven bekijk, met een lach en een traan en af en toe stilstaan bij het leven. Ik denk dat het goed tot zijn recht komt in dit programma. Ik heb altijd het gevoel dat ik de gast niet interview, maar dat we gewoon een gesprek voeren. Ik laat daarbij ook het achterste van mijn tong zien. Dat schept een band."

Rituelen

Johnny en zijn gasten ondergaan soms diepgewortelde rituelen. ''Als je wordt uitgenodigd, ga je eten wat zij eten. Dat doe je uit beleefdheid. Ik heb maar niet altijd gevraagd wat erin zat en hoe het was bereid. Het verstand op nul. Ik heb bloed gedronken uit de nek van een geit, omdat dat je energie geeft. Maar je lichaam bekrassen met een botte speer heb ik maar even achterwege gelaten."

Johnny Into The Wild is vanaf maandag 4 september om 21.30 uur te zien op RTL 4.