Marco Borsato 2.docx

John van den Heuvel roept slachtoffers Marco Borsato op zich te melden

John van den Heuvel is op zoek naar meer meisjes en jonge vrouwen die te maken hebben gehad met mogelijk seksueel overschrijdend gedrag door Marco Borsato. Via Instagram roept de misdaadjournalist van De Telegraaf vrouwen op zich bij hem te melden. Dinsdag publiceerde hij het verhaal van een 22-jarige vrouw die zegt misbruikt te zijn door de zanger.

‘Vandaag publiceer ik op de site van De Telegraaf.nl een artikel over een aangifte van aanranding van een destijds vijftien jarig meisje tegen Marco Borsato’, schrijft John van den Heuvel onder een foto van het artikel. ‘Aan het artikel is veel onderzoek voorafgegaan. Uit dat onderzoek blijkt ook dat meer meisjes en jonge vrouwen informatie hebben of aangifte overwegen.’ Van den Heuvel roept mensen die meer informatie hebben op zich bij hem te melden. ‘Ik ga daar uiteraard zeer discreet mee om’, sluit hij zijn bericht af.

De 22-jarige vrouw heeft maandag aangifte heeft gedaan van seksueel misbruik door Borsato. De hitzanger zou zich vanaf haar vijftiende jaar geregeld aan haar vergrepen hebben. Borsato zou het meisje, dat anoniem blijft in het verhaal, daarbij onzedelijk hebben betast. De zanger en het meisje kenden elkaar via haar ouders, van wie de zanger een huisvriend zou zijn geweest. Na het overlijden van de vader van het vermeende slachtoffer wierp Borsato zich op als een soort pleegvader.

Drempel verlagen

Volgens het artikel kwam de stelselmatige aanranding aan het licht nadat de moeder van het meisje gedetailleerde dagboekfragmenten van haar dochter ontdekte. Zij confronteerde de zanger hier in 2019 mee. Het meisje, haar moeder én Borsato zouden vervolgens gezamenlijk sessies bij een psycholoog hebben gevolgd en daar zou de zanger ook zijn excuses hebben aangeboden. Er is destijds voor gekozen om geen aangifte te doen. Dat gebeurde afgelopen maandag toch bij de politie Midden-Nederland, volgens het artikel omdat het slachtoffer hoopt de drempel voor andere mogelijke slachtoffers te verlagen om ook naar de politie te stappen.

Roddelkanalen meldden al langer dat de zanger grensoverschrijdend gedrag zou hebben vertoond. Vorige week kwam Borsato via zijn advocaat met een eerste reactie op die beschuldigingen. Hij liet weten het Openbaar Ministerie te vragen om een onderzoek en ontkende de aantijgingen.

Dinsdag liet Borsato via zijn advocaten van Knoops’ Advocaten weten kennis te hebben genomen van de aangifte. Hij meent dat het ‘goed’ is dat er een aangifte ligt. Die kan volgens hem worden meegenomen in het door hem aangevraagde onderzoek door het OM. De zanger ziet de uitkomst van dat onderzoek ‘met vertrouwen’ tegemoet. De advocaten laten weten het te houden bij de eerder gegeven reacties en verder niet te reageren.