John van den Heuvel: ‘Dit is prima remedie tegen vreemdgaan’

Zware persoonsbeveiliging is volgens John van den Heuvel de perfecte remedie tegen vreemdgaan. Dat stelt de misdaadjournalist in de podcast Real Talk van FunX-dj Fernando Halman. “Als je zeg maar echt een vreemdganger bent en je wilt ervan af, dan moet je persoonsbeveiliging nemen”, zei hij lachend. “Dat is voor mijn vrouw een hele geruststelling.”

De misdaadjournalist gaf dit als antwoord op een vraag van luisteraars over de impact van de beveiliging op zijn leven. Van den Heuvel wordt sinds 2017 beveiligd vanwege zijn werk. “Zij maken mij mee tijdens allerlei zaken die in elk mensenleven spelen: verjaardagen, begrafenissen. En dat geldt niet alleen voor mij, maar ook voor mijn dierbaren.”

De Telegraaf-journalist vindt het vooral frustrerend tijdens het hardlopen, bekende hij: “Dan ga ik het bos in en denk ik: zo, lekker tempo. Maar ik ben dan buiten adem terwijl de beveiligers nog gewoon lopen te praten. Dus ik gym nu vooral thuis, met een coach.” Hij beklemtoont overigens dat hij niet de enige persoon in Nederland is die zich in deze situatie bevindt. “Dit geldt voor zoveel andere mensen: advocaten, officieren van justitie, rechters, politici. In dat opzicht zijn we in Nederland echt totaal de verkeerde weg ingeslagen.”

Verder vertelde Van den Heuvel in de podcast aan Halman dat hij nooit de behoefte heeft gevoeld om contact te zoeken met zijn Marokkaanse vader, of om deze roots verder te ontdekken. Het feit dat zijn moeder in de steek was gelaten en de misdaadjournalist opgroeide met een stiefvader die hem als zijn eigen kind behandelde, zorgde ervoor dat hij deze drang niet had.