John de Mol in gesprek met vervangers Lindy

John de Mol ontmoet woensdagmiddag een aantal kandidaten die Lindy zouden kunnen vervangen in Utopia. ''Ik zie vanmiddag een aantal potentiële nieuwe inwoners. En aan de hand van de resultaten van die gesprekken gaan we beslissen in het team of we daaruit iemand gaan kiezen die erin gaat als vervanger van Lindy'', zei De Mol woensdag op Radio 538.

De nieuwe kandidaat zal dan ergens de komende dagen Utopia betrekken, zei De Mol. Hij maakte wel een voorbehoud. ''We gaan het vandaag over vervanging hebben. De regel zegt dat wij het recht hebben om iemand te vervangen. Het recht hebben betekent dat je het kan doen, maar niet hoeft te doen.''

Het nieuwe realityprogramma van SBS6 begon de tweede week met opnieuw bijna 1,3 miljoen kijkers. De Mol noemt de kijkcijfers heerlijk. Vooraf hoopte hij op een marktaandeel van 10 procent, maar Utopia zit al op ruim het dubbele. ''Ik geloofde vooraf wel dat het tijd was om weer eens een nieuw realityproject te doen en dat er best veel mensen zouden zijn die dit willen volgen, maar dit had ik echt niet verwacht nee.''

Niet verbaasd

Het vertrek van Lindy heeft de geestelijk vader van Utopia niet verbaasd. ''Los van de heimwee is het heel zwaar, vergis je niet. Kijkers zien een loods met een open haard en dat ziet er romantisch uit, maar alles is koud, nat, vochtig. Er is niet genoeg eten, je kan niet douchen. Het is echt afzien.'' De Mol vertelde dat Lindy een borgsom van 2500 of 5000 euro kwijt is. Die gaat naar stichting Heppie. Onder de Utopianen zit ook een draagkrachtiger iemand die vooraf een borgsom van 20.000 heeft betaald.

Er is veel interesse uit het buitenland voor het nieuwe tv-format. Talpa is 'zeer serieus' in gesprek in Amerika. ''Er is een network die meer dan alle andere networks heel erg zijn best doet het programma binnen te halen, omdat die het heel graag wil hebben'', zegt De Mol. Ook Duitsland, Frankrijk, Spanje, Engeland en nog wat kleinere landen tonen interesse. De Mol wil Utopia in Amerika graag aan de oostkust, omdat daar sprake is van seizoenen die het programma zo interessant maken.