Portretten Johan Derksen

Johan Derksen niet vervolgd na ‘kaarsincident’, VI-gezicht is niet verrast  

Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek naar het verhaal van Johan Derksen dat hij iemand gepenetreerd zou hebben met een kaars, gesloten. De zaak is geseponeerd. “Het onderzoek heeft niet aangetoond dat het incident met de kaars daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, waardoor ook de verjaringsvraag onbeantwoord is gebleven”, aldus het OM donderdag. Johan zelf laat in een reactie weten bepaald niet van zijn VI-stoel te zijn gevallen over deze uitkomst.

Het OM stelde een onderzoek in naar het kaarsenverhaal omdat het “een ernstig feit betreft dat ook heftige reacties in de samenleving heeft veroorzaakt”. Zowel Johan als een getuige zijn gehoord. De identiteit van de vrouw uit het verhaal van Derksen is niet vastgesteld, dus de politie heeft met haar niet kunnen spreken.

Circus

In een reactie aan het ANP laat de Johan donderdag weten het onderzoek “een circus” en “een storm in een glas water” te vinden. “Ik had ze van tevoren al kunnen vertellen dat dit de uitslag zou zijn. Maar de officier wilde kennelijk voor de bühne laten zien dat hij deugde”, zegt hij. “Ik vind het een circus, een storm in een glas water.” Van opluchting is dan ook geen sprake, zegt hij. “Nee, helemaal niet want ik had dit al van tevoren gezegd. Ik ben er verder ook helemaal niet mee bezig geweest.”

Verhaal afgezwakt

In een uitzending van het programma Vandaag Inside vertelde Derksen dat hij een halve eeuw geleden een beschonken en bewusteloze vrouw had gepenetreerd met een kaars. In de uitzending noemde hij het zelf een “jeugdzonde”. Later zwakte hij zijn verhaal af en zei hij dat er geen penetratie was geweest.