Jelka van Houten wil wel tien jaar Jeuk

Jelka van Houten heeft over werk niet te klagen. De zangeres en actrice is momenteel te zien in de kerstfilm Midden in de winternacht en staat op het toneel in de muzikale theaterproductie Garland & Minnelli. Er komt bovendien een tweede seizoen aan van de RTL4-comedy Aaf, waarin ze weer de rol van Aafs zus Jaky speelt en dan is ze ook nog bezig met een cd.

Dinsdag kwam Jelka naar Het Ketelhuis in Amsterdam, waar de VARA de eerste beelden toonde van de nieuwe comedy Jeuk, waarin ze de vriendin van Thomas Acda speelt.

Ondanks haar drukke agenda hoefde Jelka niet na te denken toen ze voor de komische serie werd gevraagd, omdat er nogal wat improvisatietalent wordt gevraagd van de acteurs die allemaal een versie van zichzelf spelen. "Je zit niet zo vast aan het script. Het is net als bij toneel, we kregen de vrijheid om te zoeken naar je rol en een scène te maken. Je krijgt ook veel terug, omdat andere improviserende acteurs reageren op een manier die je niet verwacht, die je niet aan ziet komen. Het is een hele leuke manier van werken." Jelka vond de opnames dan ook een feest. "Ik zou dit wel tien jaar willen doen."

Gênant

Jelka vindt het moeilijk een favoriete scène aan te wijzen, omdat het er zoveel zijn."Alles wat maar gênant was, vond ik leuk om te doen. In de tweede aflevering beland ik met Thomas totaal underdressed op een zesgangendiner van een Duitse diplomaat, die dinerscène waarbij het hondje op de schoot van Thomas plast was erg leuk."

De serie Jeuk draait om Thomas Acda en Peter Heerschop. "Thomas is vaak het lijdend voorwerp in de serie. Wij vrouwen zijn de sidekicks die de gênante situaties mogen oplossen, wat wel een hele leuke opdracht is. Hoe krijg je Thomas weer in het gareel?"

Jeuk, vanaf 6 januari op Nederland 3, laat zich volgens Jelka moeilijk omschrijven. Het is geen sitcom zoals Aaf, maar het zijn ook geen sketches. Jelka: "Het is van oorsprong Deens, maar ik vind het ook wel vrij Brits op een bepaalde manier. Daar zijn ze namelijk ook erg geneigd de situatie meer te spelen dan de grap."