Jeen van den Berg overleden

Schaatser Jeen van den Berg is op 86-jarige leeftijd overleden. Hij won in 1954 de Elfstedentocht. Begin dit jaar kreeg Jeen een hersenbloeding, waarna zijn gezondheid hard achteruit ging.

Na zijn winst in Friesland bleef Jeen van den Berg de tocht der tochten tot op hoge leeftijd rijden. Zelfs nog in 1997 toen hij 69 was. Henk Angenent kan zich die tocht nog goed herinneren. ‘Ik zat stuk, toen kwam hij naast me rijden en zei dat hij me wel weer even terug naar de groep zou brengen. Zelfs op die leeftijd had hij nog een ongelooflijk doorzettingsvermogen.'

Rijk werd Jeen niet met het schaatsen, hij verdiende zijn geld als wiskundeleraar. Na zijn winst in 1954 moest hij tijdens ‘de hel van 1963’ de overwinning laten aan Reinier Paping. Van den Berg en Paping waren vervolgens jarenlang hét gezicht van het schaatsen op natuurijs. Jeen deed ook nog mee aan twee Olympische Spelen, in 1956 en 1960.

Rond de eeuwwisseling werd de Friese schaatser getroffen door een hersenbloeding. Hij ging het toen rustiger aan doen. Begin dit jaar kreeg hij echter opnieuw een hersenbloeding en die is hij nooit meer te boven gekomen. Hij verbleef de laatste tijd in een verzorgingstehuis.