Jay-Z en Beyoncé machtigste muziekkoppel

Niemand zette de internationale muziekindustrie het afgelopen jaar meer naar zijn hand dan rapper Jay-Z en zangeres Beyoncé. En dan zijn ze ook nog een setje. Daarom kan volgens het toonaangevende Amerikaanse muziekblad Billboard niemand anders dan het powerkoppel de top 100 van meest invloedrijke personen in de muziekwereld aanvoeren.

Billboard roemt Jay-Z en Beyoncé om de manier waarop ze zich in 2013 onderscheiden en de gangbare norm binnen de muziekindustrie bepaalden in plaats van volgden. Zo bracht de rapper een gratis album uit via Samsung en zijn vrouw zette haar nieuwste werk inclusief uitgebreide videoclips totaal onverwacht op iTunes. Jay-Z is naast artiest ook onder meer succesvol platenbaas en concertorganisator.

Op nummer 2 in de top staat Lucian Grainge, topman van platenlabel Universal Music. Artiestenmanager Coran Capshaw (Alicia Keys, Interpol, Lionel Richie, Tiësto) eindigt op 3. Op nummer 4 staat Michael Rapino van concertorganisator Live Nation en Martin Bandier (Sony Music) maakt de top 5 compleet. Jay-Z en Beyoncé zijn de enige artiesten in de top 100.

Op nummer 52 staat Robert F.X. Sillerman, de entertainmentmagnaat die vorig jaar het Hollandse ID&T opkocht. Simon Cowell, bedenker van talentenjacht X Factor en oprichter van boyband One Direction, staat op 58.