Placeholder

James Franco en Gary Oldman winnen Golden Globe

James Franco en Gary Oldman hebben zondag de belangrijkste acteursprijzen gewonnen in de filmcategorieën van de Golden Globes. De prijzen voor beste filmactrices zijn uitgereikt aan Frances McDormand en Saoirse Ronan.

James won de award voor beste acteur in een musical of comedy voor zijn rol als Tommy Wiseau in The Disaster Artist. Die film gaat over The Room, een project uit 2003 dat wordt gezien als de slechtste film aller tijden. Hij speelt in de film met zijn broertje Dave, met wie hij ook op de rode loper verscheen.

De rol die Gary Oldman speelt in Darkest Hour werd bekroond met de prijs voor beste acteur in de categorie drama. De acteur speelt in de film de Britse premier Winston Churchill, die hij bedankte in zijn speech.

McDornand werd bekroond voor haar rol in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Bij haar speech na het ontvangen van de award voor beste drama werd het geluid een paar keer weggedraaid toen zij de politieke situatie in de VS en het seksueel misbruik in Hollywood met enige krachttermen besprak.

Ronan won voor haar titelrol in Lady Bird. Ze gaf in haar toespraak wat extra aandacht aan haar moeder, die de ceremonie en de winst van haar dochter moest volgen via Facetime. Ook prees ze Lady Bird-regisseur Greta Gerwig en bedankte ze "alle vrouwen in mijn leven die me elke dag weer steunen."

Oprah Winfrey nam onder luid applaus de Cecil B. DeMille Award in ontvangst. In haar speech herinnerde Oprah Winfrey zich de Oscaroverwinning van Sidney Poitier. "Zijn shirt was wit, zijn huid was zwart. En ik had nog nooit een zwarte man zo geëerd zien worden. Ik ben me ervan bewust dat er op dit moment kleine meisjes kijken en zien hoe ik de eerste zwarte vrouw ben die deze prijs wint."

Oprah stond ook stil bij het misbruik in Hollywood dat dit jaar aan het licht is gekomen, en de #MeToo-beweging die daarop volgde. "Veel te lang zijn vrouwen die hun waarheid durfden te vertellen niet geloofd als ze zich uitspraken tegen de mannen met macht. Maar hun tijd zit er op. Hun tijd zit erop", zei ze refererend aan Time's Up, de onlangs aangekondigde beweging van 300 vrouwen uit de entertainmentindustrie. Ze droeg haar prijs op "aan elke vrouw die 'ik ook' durft te zeggen en elke man die durft te luisteren".

Alexander Skarsgard en Nicole Kidman, die in Big Little Lies een getrouwd echtpaar spelen, hebben beide een Golden Globe gewonnen voor hun rol.

Voor de HBO-serie kropen de acteurs in de rollen van Perry en Celeste Wright. Ze kregen veel lof voor de manier waarop ze een relatie waarin huiselijk geweld voorkomt lieten zien. Bij de Emmy's in september wonnen de twee acteurs ook al allebei een award voor Big Little Lies. Bij beide awardshows ging ook Laura Dern met een beeldje naar huis, voor haar bijrol als Renata.