James Bond impotente dronkenlap?

James Bond drinkt in de boeken waarin hij de hoofdrol speelt zo veel alcohol dat de kans groot is dat hij impotent wordt en een leveraandoening oploopt. Tot die conclusie komen wetenschappers die alle 14 Bondboeken hebben gelezen.

Bond, bekend om zijn inname van wodka-martini's, drinkt per week 92 standaardglazen drank. Dat is ongeveer vier keer de maximale aanbevolen hoeveelheid in Groot-Brittannië. Op een dag maakte 007 het zelfs zo bont dat dat hij 49,8 glazen achterover sloeg. De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het British Medical Journal.

"Je wilt niet dat deze man een atoombom onklaar moet maken'', zei een kinderarts uit Nottingham tegen de BBC. "Hij is een hele charmante man, hij krijgt alle meisjes en dat is totaal niet verenigbaar met de levensstijl van een alcoholist, wat hij is.''

Bond zou volgens de huidige normen een zware probleemdrinker zijn. Bovendien zou hij na de inname van zoveel 'shaken, not stirred'-drankjes niet in de auto moeten stappen. Zo raakt hij in Casino Royale gewond als hij (na 39 glazen te hebben weggewerkt) een auto-ongeluk krijgt.