‘Ivana Smit mogelijk al overleden voor val’

Model Ivana Smit (18) was mogelijk al overleden voordat ze van een balkon in een hotel in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur viel. Die conclusie trekt patholoog Frank van de Goot na hernieuwde sectie op het lichaam van de Nederlandse vrouw.

De patholoog heeft daar meerdere aanwijzingen voor, onder meer het feit dat er nauwelijks bloed was op de plek waar zij was neergekomen. Van de Goot bracht eerder al aan het licht dat Smit letsel had voordat ze op 7 december van grote hoogte naar beneden stortte. Het sectierapport is inmiddels in de afrondende fase.

Smit was die nacht op bezoek in de hotelkamer van een Amerikaans echtpaar. De politie leek al snel uit te gaan van een ongeluk, maar haar familie gelooft dat niet.

Afgelopen weekend liet de Britse privédetective Mark Williams-Thomas al na eigen onderzoek weten dat de dood van het model 'zeker geen tragisch ongeval' was. Hij deed ter plaatse onderzoek in opdracht van de nabestaanden.

Op verzoek van de advocaat van de nabestaanden Sébas Diekstra begon het Nederlandse Openbaar Ministerie eind december een oriënterend onderzoek naar de dood van Smit en bestudeert zowel het Maleisische als het Nederlandse autopsierapport. Naar aanleiding daarvan wordt gekeken of er daadwerkelijk een strafrechtelijk onderzoek komt.