Marco Borsato 3

Imagodeskundige: ‘Marco Borsato moet verhalen ‘stevig de kop indrukken”

Imagodeskundige Zabeth van Veen is van mening dat Marco Borsato de verhalen die over hem de ronde doen, namelijk dat hij grensoverschrijdend gedrag zou hebben vertoond bij minderjarigen, actiever moet bestrijden. ‘Zolang je geruchten niet stevig genoeg de kop indrukt, blijven die doormodderen’, zegt Van Veen.

Volgens Zabeth van Veen zou Marco Borsato er goed aan doen om actief het publiek ervan te overtuigen dat hij onschuldig is. ‘Je kunt je niet achter je advocaten blijven verschuilen en wachten tot de uitslag van het Openbaar Ministerie misschien over een half jaar komt. Want intussen kunnen er nog veel meer verhalen komen’, zegt ze.

Donderdag kwam Borsato met een eerste verklaring via zijn advocaten. Daarin staat dat Knoops’ Advocaten het OM heeft gevraagd om een onderzoek te doen naar de bron van de aantijgingen. Misdaadjournalist John van den Heuvel publiceerde dinsdag het verhaal van een vrouw die zegt als minderjarige seksueel misbruikt te zijn door de zanger.

Verschuilen

De imagodeskundige is van mening dat de zanger ‘erg lang’ heeft gewacht met een eerste verklaring op de geruchten, die volgens haar ook nog eens mager is. Hij heeft dinsdag een nieuwe verklaring naar buiten gebracht na de aangifte. ‘De aangifte is duidelijk een reactie op het door mij aangevraagde onderzoek bij het Openbaar Ministerie’, stelt de zanger hierin. ‘Ik zie de uitkomst van het onderzoek met vertrouwen tegemoet. Ik ontken zoals bekend alle aantijgingen die ik tot dusverre alleen via de pers mocht vernemen.’ Die verklaring is een stuk beter, vindt Van Veen, en een goede zet.

Want de aangifte van dinsdag zorgt voor een nieuwe klap voor zijn imago, denkt ze. ‘Het stapelt zich steeds meer op, erger kun je niet hebben,’ zegt ze tegen het ANP. Van den Heuvel roept meer vrouwen op om zich bij hem te melden. Gebeurt dit, dan is Borsato volgens Van Veen ‘de pineut’. ‘Het wordt steeds moeilijker om de verhalen te ontkennen als steeds meer mensen opstaan.’ Vooral wanneer niet mensen met een echt verhaal opstaan, maar ook mensen die ‘uit zijn op aandacht’. Want het wordt lastig om te bepalen wie de waarheid spreekt en wie niet als het over zoiets gaat, denkt ze.

Volgens Van Veen zal Borsato zijn imago nooit meer helemaal kunnen herstellen, ook al is hij onschuldig. ‘Maar je hebt ook echte fans, vergeet dat niet. Die blijven trouw, wat er ook naar buiten komt. Maar die groep wordt wel kleiner.’