Huub Stapel had bijna-doodervaring

Huub Stapel heeft een bijna-doodervaring gehad tijdens opnames van de filmhit Amsterdamned van Dick Maas. De thriller uit 1988 werd vooral legendarisch vanwege de spectaculaire speedbootachtervolging, maar die scène kostte de acteur bijna zijn leven. Een stuntman maakte een stuurfout. "We knalden met zeventig kilometer per uur tegen de kademuur. Een ongelofelijke klap! De boot was anderhalve meter korter geworden"

Dat vertelt hij aan De Telegraaf.

Stapel (60) spreekt van geluk dat hij het ongeluk overleefde. "Ons grote geluk was dat we schuin tegen de kade kletsen. Als we er recht op waren geknald, hadden we het niet kunnen navertellen." Door het blijvende letsel dat hij opliep wordt hij nog dagelijks aan het ongeluk herinnerd. "Dit ongeluk is tot de dag van vandaag uit de publiciteit gebleven. Maar ik denk er nog geregeld aan. Links steekt een rib een stuk uit mij borstkas. Maar veel vervelender is dat ik destijds een zware hernia opliep. Sindsdien heb ik last van tintelende handen. Ik heb 24 uur per dag slaapvingers, alsof ik een uur lang op mijn handen heb gezeten. Heel irritant."

Stapel keek de dood al eens eerder in de ogen. Als twintiger had hij een bijbaantje in een papierfabriek en kwam vast te zitten in een van de machines. De machine kon op het laatste moment worden uitgezet. "Het was de eerste keer dat ik een engeltje op mijn schouder had." Door de bijna-doodervaringen is hij anders tegen de dood aan gaan kijken. "Ik ben niet bang voor de dood. Sinds ik in die papiermachine heb gehangen, zie ik doodgaan niet als iets vervelends. Sterker nog, wanneer ik erover nadenk, word ik daar zelfs rustig van."