Het Bombardement was flop

Het Bombardement-regisseur Ate de Jong was emotioneel zo in de war van de slechte ontvangst van zijn film door pers en publiek, dat hij zelfs even aan zelfmoord heeft gedacht. "Soms reed ik in een auto en bij een scherpe bocht dacht ik: ik rijd maar rechtdoor", zegt hij.

Zijn romantische oorlogsfilm, met in de hoofdrol Jan Smit, voldeed niet aan zijn verwachtingen en dat vrat aan hem. "Ik heb gefaald met Het Bombardement. Ik doel niet op de recensies, die ik niet heb gelezen, maar vooral doordat er te weinig publiek is komen kijken.

Het zijn er ongeveer 200.000 geworden, maar ik had minstens op het dubbele gerekend. In dat opzicht heb ik het publiek teleurgesteld,’’ vertelt hij in het AD.

 

Een persoonlijke ervaring motiveerde De Jong om een toch nieuwe film te maken: Deadly Virtues: Love. Honour. Obey, die zaterdag op het Imagine Festival in het Amsterdamse Eye Instituut in première gaat. "Een belangrijk thema is jaloezie. Tijdens de opnamen van Het Bombardement had ik een verhouding met een vrouw die tumultueus is geëindigd. Die ervaringen heb ik in deze film kunnen verwerken.’’