Helga van Leur: ‘Ik kon de kritiek onvoldoende van me afschudden’

Helga van Leur stopte in juni na twintig jaar als weervrouw bij het RTL Nieuws. De kritiek die ze van kijkers kreeg toen ze voor de camera stond, kon ze soms onvoldoende loslaten.

'Ik ben vrij onzeker', vertelt de weervrouw in het AD. 'Doe ik het wel goed? Stel ik niet teleur?' Helga keek daarom iedere uitzending terug en was lang niet altijd tevreden met haar presentatie. 'Ik wil veel informatie kwijt in korte tijd en uit enthousiasme ga ik al gauw te snel praten. De kijker kan de draad kwijtraken. Ik denk dat het in die twintig jaar bij RTL vijf keer is voorgekomen dat ik dacht: hupsakee, dit is een 9,5', vervolgt ze.

De opmerkingen van kijkers kon Helga niet altijd van zich afschudden: 'Iedereen vindt iets van je als je op televisie bent. Hoe je eruit ziet. Wat je aan hebt. Wat je zegt en hoe je het zegt. Ik maak mee dat iemand verontwaardigd is over een bui die niet is aangekondigd. Ook mijn presentatie roept reacties op, die soms heel seksistisch zijn'.

De 47-jarige Helga geeft nu lezingen over het weer en de psychologie van het klimaat en duurzaamheid, om mensen te laten zien dat ze meer kunnen betekenen voor de toekomst dan ze denken: 'Dat probeerde ik al duidelijk te maken in een weerbericht van 3,5 minuut op televisie. Maar in een lezing van drie kwartier lukt dat beter'.

Volgens haar is het debat over klimaatverandering 'heel gepolariseerd'. 'Sommige mensen doen het onderwerp zelfs af als complete onzin. We wijzen naar elkaar. Als de rest niet meedoet, waarom zou ik dan mee doen?' Ze hoopt met haar lezingen mensen te motiveren in actie te komen: 'Ik denk dan: of de Amerikanen zich houden aan het klimaatakkoord zou je een worst moeten zijn zolang je zelf iets kunt bijdragen'.