Heleen van Royen bang voor psychose

Schrijfster Heleen van Royen heeft het Wilfried de Jong erg moeilijk gemaakt toen ze te gast was in zijn programma ’24 uur met...’ 

Heleen vroeg Wilfriend luchtig wat zijnlaatste woorden zouden zijn voor hij sterft. Wilfried gaf antwoord en steldedezelfde vraag aan Heleen, waarop Heleen dichtklapte en zonder iets te zeggende ruimte verliet.

Na haar terugkomst enige tijd later vroegWilfried om toelichting, waarop Heleen weer de kamer verliet. Toen ze voor eentweede keer terugkeerde maakte ze duidelijk er niet over te willen praten. 

Uren later kwam het gesprek toch nog op gang.Heleen vertelde openhartig over de psychose die ze had na de geboorte van haardochter Olivia. De schrijfster van ‘De Gelukkige Huiscrouw’ werd toen gedwongenopgenomen, omdat ze een gevaar vormde voor zichzelf en haar omgeving. “Ik hadeen tekort aan borstvoeding en niemand had dat door. Mijn dochter Olivia hadeen tekort aan eten. De gedachte dat ik mijn kind had uitgehongerd vond ik zovreselijk, daardoor kwam het.”

Heleen is doodsbang om weer in eenpsychose te raken. Daarom luistert ze goed naar de signalen die haar lichaamhaar geeft. “Ik doe er alles aan om niet meer in die staat te raken. Dat wil ikgewoon echt niet.”