Heftige momenten voor Ruben Nicolai

BNN-presentator Ruben Nicolai beleefde tijdens de opnames van het tweede seizoen van Golden Oldies hartverscheurende momenten. "Het is vreselijk mooi om te doen, maar het was bij vlagen ook heel heftig en verdrietig", zegt hij.

Zaterdagavond wordt de eerste aflevering van het programma, dat werd opgenomen in Duitsland, uitgezonden. In het programma zingen tien bejaarden rocknummers en repeteren ze voor een groot slotconcert. Maar niet alle oudjes wisten de eindstreep te halen, vertelt hij in AD. "Twee heren moesten halverwege het avontuur wegens hartklachten terug naar Nederland voor een ziekenhuisopname. Een vreselijk verdrietige dag."

Maar hij zag ook veel mooie momenten. De oudjes bloeien op door de uitdagingen die ze krijgen, merkt Nicolai. "Ik heb bijna wonderen zien gebeuren. Toen we in Berlijn voor het eerst de concertzaal bezochten, zag ik in de verte ineens de 84-jarige Bram met zijn wandelstok via een paar stalen buisconstructies het toneel op klauteren. 'Man wat doe je nou!', riep ik geschrokken. Dan kijkt hij je met verbaasde ogen aan: 'Jij zei toch dat we het podium op moesten?'"

Ook dodenherdenking op 4 mei, die precies in de trip viel, is hem bijgebleven. De groep hield op een terras in Duitsland twee minuten stilte. "De meest indrukwekkende 4 mei-herdenking die ik ooit meemaakte. Enkele koorleden kwamen daarna met gruwelijke verhalen van toen over de brug. Een van hen had hier nooit eerder met iemand over gepraat. Je zag zelfs bij de cameraman tranen over zijn wangen rollen."