Hany Abu-Assad werkte bijna met Tom Cruise

De Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad had in Hollywood bijna een film gemaakt met acteur Tom Cruise. Alle neuzen stonden al dezelfde kant op voor de thriller Salt, over een CIA-spion die ervan wordt verdacht voor de Russen te werken. Maar uiteindelijk achtte studio Sony het project toch een financieel risico met Abu-Assad aan het roer.

Dat vertelt de regisseur donderdag in de Volkskrant. "Ik had nog nooit eerder een grote film gemaakt", aldus Abu-Assad. "Dus als het mislukte, zouden de mensen hogerop in de problemen raken omdat ze voor mij hadden gekozen. Dat was het bezwaar." Uiteindelijk werd Salt gemaakt door de Australische regisseur Philip Noyce (Dead Calm) met actrice Angelina Jolie in de hoofdrol.

Van regisseur Abu-Assad ging eerder dit jaar op het festival van Cannes de thriller Omar in première. De film, over drie Palestijnse vrienden die een daad willen stellen tegen de Israëlische bezetter, won in Cannes de Grote Juryprijs van het programmaonderdeel Un Certain Regard. Omar, die vanaf volgende week in de Nederlandse bioscopen te zien is, is dit jaar bovendien de Palestijnse inzending voor de Oscars.

Op dit moment werkt de regisseur aan Sympathy for Vengeance, een remake van een Aziatische thriller over een ontslagen fabrieksarbeider die de dochter van zijn ex-baas kidnapt om losgeld te eisen waarmee hij een dure transplantatie voor zijn zus wil bekostigen. Ook schrijft Abu-Assad een script van een roadmovie die zich weer in Palestina afspeelt en heeft producent Fox hem gevraagd de verfilming van het boek The Mountain Between Us te regisseren.