Hans Veerman overleden

Film-, televisie- en hoorspelacteur Hans Veerman is zaterdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn partner dinsdag bekendgemaakt. Veerman was al enige tijd ziek. Hij had last van zijn hart en leed aan gordelroos op zijn hoofd. Ook sprak hij de laatste tijd slecht.

Veerman volgde in de jaren 50 een opleiding tot hoorspelacteur. Lange tijd was hij lid van de hoorspelkern van de Nederlandse Radio Unie. In de jaren 70 maakte hij de overstap naar theater, film en televisie. De acteur was te zien in stukken van een groot aantal theatergezelschappen en had vaste rollen in Dossier Verhulst, Medisch Centrum West en speelde een tijdje patholoog Den Koninghe in Baantjer.

Ook was hij te zien in hitfilms als Spetters en De Vierde Man van Paul Verhoeven en Flodder en De Lift van Dick Maas. "Vooral op die laatste rol werd hij nog steeds aangesproken", memoreert zijn partner, acteur Hans Karsenbarg. "In de slotscene wordt hij door de liftkabels gegrepen en de schacht in gesleurd. Mensen vroegen zich na dertig jaar nog steeds af hoe die scene was gedraaid."

Karsenbarg en Veerman leerden elkaar kennen toen zij beide auditie deden voor de opleiding tot hoorspelacteur. Zij waren op een paar maanden na vijftig jaar samen. Veerman speelde zijn laatste filmrol in 2000 in Wilde Mossels. Een paar jaar geleden vertolkte hij nog een bijrol in GTST. Veerman wordt vrijdag gecremeerd.