Hans Klok: ‘Oostvaardersplassen is de hel op aarde’

Hans Klok is geschrokken van het aantal dieren dat afgelopen winter om het leven kwam in de Oostvaardersplassen. De illusionist heeft zich op eerste paasdag nog ingezet voor bijvoeren van de dieren: 'Van de 5000 dieren die er waren zijn er nog maar 1500 over. Ik schrik hier enorm van. Het is echt de spuigaten uitgelopen. Er moet nu toch echt een oplossing komen voor het gebied. Het is de hel op aarde'.

Volgens Klok maken de cijfers duidelijk dat het project moet worden opgeheven. 'Stop ermee en geef toe dat het mislukt is', aldus Klok. 'Verkoop de paarden aan particulieren, want daar zal ongetwijfeld veel animo voor zijn. De andere dieren kunnen dan vrij worden gelaten op andere plekken waar wel voldoende voedsel is. Staatsbosbeheerder, de provincie en alle andere betrokkenen moeten het boetekleed aantrekken'.

Klok vindt het jammer dat de betrokken partijen ook niet open staan voor ideeën die in het belang zijn voor de dieren: 'Er zijn echt wel mensen die er echt verstand van hebben en goede oplossingen hebben, zoals bioloog Freek Vonk. Er was ook een plan gemaakt voor een vluchtroute, zodat de dieren naar de Veluwe en Duitsland konden uitwijken als er geen voedsel meer zou zijn. Maar zo'n plan wordt dan in een klap weer van de tafel geveegd'.

De illusionist had het zondag zwaar tijdens zijn bezoek aan de Oostvaardersplassen: 'Ik was daar samen met mijn 82-jarige oom, een oud-boswachter. De liefde voor de natuur zit in onze familie. Maar het is vreselijk om te zien dat dieren daar moeten verhongeren en worden afgeschoten. Dat afschieten gaat ook regelmatig mis, zodat dieren daardoor nog dagen moeten lijden. Mensen zeggen, dieren gaan dood, dat is de natuur. Maar dit is de natuur niet als je er een hek omheen zet'.

Klok begrijpt ook niet dat zulke dingen in Nederland gebeuren: 'We zijn zo'n ontwikkeld land met zoveel goede ideeën, maar we laten wel dit helemaal uit de hand lopen. Dat is niet te begrijpen'.