Halen Ilse en Waylon de finale?

Gaan Ilse DeLange en Waylon, verenigd in de gelegenheidsband The Common Linnets, het halen komende week in de Deense hoofdstad Kopenhagen? The Common Linnets staan dinsdag met het lied Calm After The Storm in de eerste halve finale van het Songfestival.

Het duo moet als 14e van de 16 deelnemers die deze avond te zien zijn in de B&W Hallerne. Over het algemeen wordt een loting in de tweede helft van het programma als gunstig gezien, maar DeLange en Waylon krijgen nog een zware dobber. Ze nemen het op tegen favorieten als Armenië, België en Zweden. Volgens de laatste voorspellingen bij het online wedkantoor Unibet, dat vaak dichtbij de echte uitslag zit, eindigt Nederland in de halve finale op de achtste plek en in de eindstrijd op de 19e plaats. Armenië zou momenteel de meeste kans maken om te winnen.

Het Europese publiek en een vakjury bepalen gezamenlijk welke tien landen er per halve finale, de tweede is donderdag, naar de finale op zaterdag mogen. Namens Nederland zitten voormalig songfestivaldeelneemsters Marlayne Sahupala en Ruth Jacott, musicalacteur Freek Bartels, radio-dj Sander Lantinga en platenbaas Tony Berk in de vakjury. Zanger en presentator Tim Douwsma maakt namens ons land de punten bekend in de finale van de 59e editie van het liedjesfestijn.

Cornald Maas, die samen met Jan Smit het commentaar doet tijdens de uitzendingen, heeft er vertrouwen in dat het duo zaterdag weer op het podium staat. "Op basis van de authenticiteit en grote muzikale kwaliteit van Calm After The Storm zou dat meer dan gerechtvaardigd zijn'', schrijft hij in een column op de officiële website songfestival.nl. DeLange en Waylon repeteerden dinsdag voor het eerst in Kopenhagen. Op een filmpje is te zien hoe de twee, vergezeld door drie bandleden, tegenover elkaar staan tijdens het optreden.

Het is de tweede keer dat Nederland een deelnemer afvaardigt zonder de voorronde van het Nationaal Songfestival. Vorig jaar gaf de TROS gehoor aan de eis van Anouk om direct te worden gekozen. Ze zong het nummer Birds in het Zweede Malmö en wist hiermee de negende plek in de finale te halen.