Guus groot door klein te blijven

Guus Meeuwis viert deze maand zijn twintigjarig jubileum in de fameuze Royal Albert Hall in Londen. Waar grootheden als Frank Sinatra tot The Beatles optraden. Hoe hij het zo ver heeft kunnen schoppen, blijkt lastig te ontrafelen.

Bandleden en vrienden gissen in de Volkskrant naar het geheim van zijn succes. "Daar ben ik al twintig jaar naar op zoek", zegt bandleider en pianist Jan-Willem Rozenboom. "Hij krijgt het voor elkaar een vol Museumplein in Amsterdam uit volle borst Brabant te laten zingen. Dan ben je een grote", zegt cabaretier Peter Heerschop, een goede bekende van de zanger.

Maaike Meijer, hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht bestudeerde onlangs het succes van André Rieu en doet dat desgevraagd ook bij Meeuwis. "Een nacht die je normaal alleen in films ziet, zingt Meeuwis. Een gewone Brabantse jongen belandt ineens in Hollywood. Dat kan ons dus ook overkomen. We kunnen ons daardoor makkelijker verzoenen met onze eigen gewoonheid."

Meijer: "We hebben behoefte aan extreme helden, extreem mooi, extreem rijk, extreem goed, maar ook aan iemand die dicht bij ons staat." Heerschop besluit: "Ik heb hem nog nooit zien verzaken. Hij scoort hoog in de categorie succes verzekerd."