Gordon

Gordon stapt naar de rechter: ‘Dit gaat alle perken te buiten’

Voor Gordon is de maat vol: de SBS-presentator is klaar met anonieme online haatreacties en heeft de eerste juridische stappen gezet, laat hij donderdag in een statement op Instagram weten.

De stappen zijn vooral gericht op de Mediacourant. “Ik hoop zo het plaatsen van anonieme haatreacties een halt toe te roepen.”

Dikke huid

Zo doet hij aangifte tegen schrijvers van anonieme haatreacties onder artikelen van de Mediacourant. Ook sommeert hij Mediacourant ontoelaatbare reacties te verwijderen en alle bekende gegevens van de schrijvers aan hem te verstrekken. In de reacties wordt hij naar eigen zeggen “dood gewenst”. “Ik heb een hele dikke huid en ik weet dat ik zelf ook een flinke verbale tik kan uitdelen”, laat hij weten. “Maar dit gaat echt alle perken te buiten.”

Commercieel belang

Volgens Gordon lokt Mediacourant met de manier van berichtgeving haatdragende reacties uit en heeft de website er commercieel belang bij. Daarom eist hij dat het platform alle ontoelaatbare reacties verwijdert en alle bij haar bekende gegevens, zoals naam, e-mail en IP-adres, van de personen die haatreacties hebben geplaatst aan Gordon te verstrekken.

Oplossingen

Ook wil de presentator voorkomen dat onlinehaat geplaatst blijft worden en eist daarom dat Mediacourant vanaf nu reacties filtert. Als Mediacourant geen gehoor geeft, begint hij als het aan hem ligt een civiele procedure. Mediacourant is volgens de zanger op grond van de Nederlandse wetgeving op dit moment niet direct aansprakelijk voor haatzaaiende (anonieme) lezersreacties. “En dat is onacceptabel”, laat hij in een statement weten. Maar hij gaat er wel vanuit dat het Openbaar Ministerie de plaatsers van de “walgelijke reacties” strafrechtelijk gaat vervolgen.