Gordon schaamt zich voor koningspaar

Gordon haalde in een open brief niet alleen hard uit premier Mark Rutte, maar ook naar koning Willem-Alexander en koningin Maxima. De zanger vond het belachelijk dat Nederland met een zware delegatie afreist naar Sotsji voor de Olympische Winterspelen. "Jullie moesten je doodschamen dat jullie daar met droge ogen gaan zitten", schrijft hij op Facebook. Inmiddels heeft Mark Rutte met de zanger gebeld.

Vrijdag staat de openingsceremonie van de Olympische Spelen op het programma. Een aantal wereldleiders laat het evenement schieten uit protest tegen omstreden nieuwe wetten in het land die 'homopropaganda' verbieden. Gordon begrijpt helemaal niets van de opstelling van Rutte. "Ik kan niet geloven dat iemand zoals jij, die ik zo hoog heb zitten, niet onder de indruk is van alle kritieken die al zijn geuit op dit vlak."

"Wegen de handelsbelangen dan echt zoveel zwaarder dan al het leed van die mensen die daar nu niet zichzelf kunnen zijn?", vraagt Gordon zich af in zijn brief. "Jullie gaan vandaag heerlijk businessclass met de hele delegatie van onze belastingcenten naar Sotsji, wij als Nederlandse staatsburgers betalen die hele kermis, wij steunen hiermee indirect dit mensonwaardige beleid van dat land. Ik schaam me diep als Nederlander dat mijn koning en mijn koningin daar vanavond handen staan te schudden met mensen die bloed aan hun handen hebben, dit allemaal negeren en trots zijn op de 'grote' delegatie die dus klaarblijkelijk zich niets aantrekt van de stem van het Nederlandse volk!"

De artiest verwacht weinig van het gesprek dat Rutte met de Russische president Vladimir Poetin over de kwestie voert. "Hij lacht je uit zodra je de deur uit loopt. Veel sterker had geweest dat je net als zoveel andere landen er niet had geweest uit protest!"

Wat hij wellicht ook niet verwachtte, was dat Mark Rutte hem zou bellen. Maar dat gebeurde wel. Vanuit Sotsji nam hij contact op met Gordon, zo schrijft de zanger op Twitter. Rutte heeft hem verteld dat hij in zijn gesprek met Poetin de antihomowet aan de kaak heeft gesteld.

'Klasse van MP dat hij mij persoonlijk belde. Ik vertrouw op zijn goede wil en inzet,’ twittert Gordon.