Nipkowschijf

Gevleugelde uitspraak van Mies Bouwman krijgt plek in Dikke Van Dale

De uitdrukking ‘licht uit, spot aan!’ die Mies Bouwman altijd gebruikte in de succesvolle spelshow Eén van de acht heeft een plek in de Dikke Van Dale gekregen. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon gemeld in het radioprogramma Volgspot.

“Ik heb de term recent toegevoegd aan de Van Dale”, vertelde hij. “Tot mijn grote verbazing stond het er nog niet in. Het is een uitdrukking die sinds de jaren zeventig heel gewoon is geworden en die nog steeds veelvuldig wordt gebruikt. De samenstelling is zo ingeburgerd dat we niet eens meer aan Bouwman en de show zelf terugdenken.”

Voordat Mies Bouwman de term gebruikte, werden de woorden in deze combinatie nooit gebruikt, aldus Den Boon. Eén van de acht was volgens de hoofdredacteur “de moeder aller spelshows in Nederland”. De VARA zond het zaterdagavondprogramma van 1969 tot 1973. Toentertijd brak Eén van de acht, waarin kandidaten onder meer prijzen moesten onthouden die op een lopende band langskwamen, alle kijkcijferrecords.

Koningin van de televisie

Bouwman gebruikte de uitdrukking ‘licht uit, spot aan!’ doorgaans voordat een kandidaat drie vragen moest beantwoorden. De presentatrice zorgde altijd dat het doodstil was in de studio voordat zij haar woorden sprak. Bouwman, die ook wel de ‘koningin van de Nederlandse televisie’ wordt genoemd, overleed in 2018 op 88-jarige leeftijd.

Zij begon haar televisiecarrière in 1951 bij de KRO, maar werd vooral bekend door de eerste live marathon-uitzending uit de Nederlandse tv-geschiedenis Het Dorp in 1962. In de jaren zeventig maakte zij het programma Eén van de Acht, een familieshow waarin Mies acht ‘gewone’ Nederlanders ontving. Een ander goed bekeken programma van Bouwman was In de hoofdrol.