Gerrit Zalm in travestie

Gisteren was de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de ABN AMRO-bank speciaal voor journalisten. Waar het er normaal gesproken nogal formeel aan toe gaat, koos topman van de ABN-AMRO bank Gerrit Zalm er dit jaar voor de boel met een flinke dosis humor wakker te schudden.

Zalm vroeg de zaal goed naar het tv-scherm te kijken en startte een filmpje. Daarop was een voorstelling te zien van de 'zus' van Gerrit,  cabaretier Priscilla Zalm, die gekleed was in een lange blauwe jurk met bijkleurende cape en bril. De strekking van haar verhaal was – hoe kan het ook anders bij een cabaretier  – doorspekt met humor en drukte de aanwezigen met de neus op de feiten.

Zo bleek Priscilla al jaren een bordeel te hebben en daaruit voortvloeiend had ze de nodige ervaring opgedaan die ook in de bankenwereld niet verkeerd zou zijn. Hadden de banken ontdekt dat ze de klant centraal moesten stellen? Zij deed nooit anders. 'Wij omarmen de klant, zoeken verbinding met hem en zien hem graag terugkomen.'  

Ook adviseerde Priscilla dat de bankenwereld maar eens na moest denken over het aantrekken van uitsluitend vrouwelijk personeel, net zoals in haar wereld het geval was. 'Woman on top! Dat is ons motto.' 

Obama

Het filmpje dat Zalm liet zien had als doel om de journalisten te laten weten dat er echt geprobeerd wordt om de cultuur bij de banken te veranderen. En dat gaat het beste met humor, zo bleek ook uit de toespraak die de Amerikaanse president Barack Obama onlangs tijdens het jaarlijkse galadiner met Witte Huis-journalisten hield.  Hij grapte daar dat hij niet meer de felle moslimsocialist was die hij vroeger was, waarop hij een foto liet zien waar hij een pruik draagt. Dat was een trucje van zijn vrouw Michelle om energieker over te komen. En dat werkte uitstekend zo bleek uit de positieve reacties!