Britain Harry Potter

Gedenkplaats Potter-huiself Dobby op strand in Wales mag blijven

Harry Potter-fans hoeven zich geen zorgen meer te maken over de ‘laatste rustplaats’ van de huiself Dobby in Pembrokeshire. Op het Freshwater West-strand, waar de sterfscène van het magische wezen was gefilmd, was door fans een speciale gedenkplaats gemaakt. Deze dreigde echter verplaatst te worden. Maandag heeft de National Trust, een instelling die plaatsen van historisch belang of natuurlijke schoonheid in Engeland, Wales en Noord-Ierland onderhoudt, bekendgemaakt dat ‘het monument’ mag blijven.

In mei had de National Trust een enquête verspreid waarin advies gevraagd werd over wat te doen met de gedenkplaats. Op het strand zijn door fans talloze stenen en sokken verzameld waarop een speciale boodschap is geschreven voor de vriend van tovenaarsleerling Harry Potter. Door de grote populariteit werd het strand echter overspoeld met toeristen en fans, wat de faciliteiten en de infrastructuur rond het strand onder druk zette.

De gedenkplaats mag dus blijven, maar om de plek wel te beschermen worden bezoekers vanaf heden gevraagd om alleen een foto van de locatie te nemen. Eigen stenen, sokken of andere memorabilia die aan de herdenkingsplek worden toegevoegd, kunnen gevaar opleveren voor de lokale fauna. Rond Freshwater West leven bijvoorbeeld veel zeehonden, bruinvissen en zeevogels.

Dobby stierf in de armen van Harry

Dobby is een huiself, een soort dienaar van tovenaars, die Harry Potter in de boeken en films meerdere malen hielp. Zijn laatste daad was een reddingsactie van Harry en zijn vrienden, die door de volgelingen van de duistere tovenaar Voldemort gevangen waren genomen. Bij deze actie raakte de huiself echter dodelijk gewond. Hij stierf later op het strand in Wales in de armen van de tovenaarsleerling.