Freek de Jonge onder vuur na ‘grapje’ over terminale Stones-fan

Cabaretier Freek de Jonge maakte een ‘grap’ over een terminale zieke man wiens laatste wens was om nog één keer een concert van The Rolling Stones te bezoeken. Dat wordt hem uiteraard bepaald niet in dank afgenomen…

Bij een foto van de 69-jarige man die op zijn ziekenhuisbed de zaal wordt binnengereden twittert Freek al ‘grappend’: “Iemand die geen zin heeft om uit zijn bed te komen voor de Stones”.

(Tekst gaat verder onder tweet)

De man uit Leiden kon dankzij Stichting Ambulance Wens naar het concert. Zijn laatste wens was namelijk om nog eens naar een concert van de Britse band te gaan. Hij was op 13 juni al in de ArenA gearriveerd toen bekend werd dat het concert uitgesteld moest worden omdat Mick Jagger corona had. Stichting Ambulance Wens, die de laatste wens van zieke mensen vervult, zette alle zeilen bij om ervoor te zorgen dat de wens van de man óók op de nieuwe datum door kon gaan.

‘Finito, Passé’

Freek’s gegrap valt op zijn zachtst gezegd niet goed. De tweet werd door honderden mensen geretweet, met als gevolg dat de geinponem trending is. De kritiek is niet van de lucht. “Freek is hierbij definitief af. Finito. Passé. Wat een nare opmerking dit”, schrijft iemand. “Ah. Eindelijk. Freek de Jonge is dood”, sneert een ander.

Een ‘grapje’ van de vroegere volksheld viel begin dit jaar ook al in verkeerde aarde toen hij te gast was in – toen nog – Johnny de Mol’s talkshow HLF8, waar zowel het misbruikschandaal rond The Voice als de nieuwe cast van The Passion werden besproken. “Er zijn ook nu problemen gesignaleerd bij The Passion. Het woord zegt het al. Het blijft niet alleen bij The Voice. Ik weet niet wie die laatste Jezus was, maar die had aan zijn eigen kruis niet genoeg”, geinde hij toen. Maar ook dat betrof slechts ‘een grapje’, verduidelijkte hij al snel op Twitter. “Even voordat het uit de hand gaat lopen: mijn opmerkingen in het programma HLF8 bij Johnny de Mol betreffende ongewenste intimiteiten bij de totstandkoming van The Passion zijn niet gebaseerd op de werkelijkheid maar waren een poging om grappig te zijn.”

Gíeren….