Freek de Jonge niet welkom bij de wereld draait door

Cabaretier Freek de Jonge zou afgelopen vrijdag bij het programma De wereld draait door ten tonele verschijnen, maar werd op het laatste moment afgebeld.

In de Volkskrant zegt Freek, Marc Marie Huijbregts ervan te verdenken hierachter te zitten. Volgens de grappenmaker had de vaste tafelgenoot van Mathijs van Nieuwkerk, die opvalt door zijn hoge en ietwat vrouwelijke stem, geen zin in hem.

Aanleiding voor Huijbregts om De Jonge te weigeren bij het programma zou volgens Freek een grapje zijn die hij enkele maanden geleden aan tafel bij Marc Marie maakte. Cabaretier Freek zei toen het publiek van Huijbregts niet graag in zijn eigen programma te willen hebben. Hierover zou de programma ‘wingman’ van Mathijs zo beledigd zijn dat hij weigerde De Jonge nog een keer als gast in het programma te accepteren.

“De side-kick is kennelijk de baas bij zo’n programma. Ik vind dat buiten elke proportie” , aldus een verbaasde en enigszins teleurgestelde Freek de Jonge.

De populaire tv-show is de laatste tijd wel vaker in opspraak geweest. Ook Peter R. de Vries was vorige week niet bepaald te spreken over de houding van de programmamakers. Volgens hem was van tevoren overeengekomen dat er ruimschoots aandacht zou worden besteed aan zijn nieuwe boek, terwijl daar kort voor het einde van het programma 1 minuut aan gewijd werd.

Bij de redactie van De wereld draait door doet men echter alsof hun neus bloedt. Negeren is regeren moeten ze daar gedacht hebben, want net als in het geval van Peter R. de Vries, hult men zich achter de schermen in stilzwijgen en lijken ze zich daar van geen kwaad bewust. Eindredacteur Ewart van der Horst doet het incident snel af als ‘een storm in een glas water’.

Freek of geen Freek, de wereld draait toch wel door, zou een mogelijke slogan voor het programma kunnen zijn.