Placeholder

Frans Molenaar donderdag begraven

De vrijdag overleden couturier Frans Molenaar wordt donderdag in Amsterdam begraven. Dat gebeurt in besloten kring op begraafplaats Zorgvlied, zei zijn persoonlijk assistent Mirjam Bax maandag.

Voor de uitvaart zijn honderden mensen uitgenodigd. Na afloop van de begrafenis is er een, eveneens besloten, afscheid in het Amstel Hotel. "Op z'n Frans', met witte wijn en bitterballen. Zoals we dat ook altijd deden tijdens zijn shows.'' Het Amstel Hotel was twintig jaar lang het toneel van de modeshows van Molenaar.

Wie er tijdens de uitvaart spreken, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat zanger Sven Ratzke optreedt. Hij zou dat eigenlijk doen bij de presentatie van de honderdste collectie van de couturier, die stond gepland voor maart.

Frans is overleden aan de gevolgen van zijn val van de trap vorige maand. De modeontwerper werd in december in het ziekenhuis opgenomen nadat hij zijn middenvoetsbeentje en enkele ribben brak toen hij van de trap viel.

Frans moest toen door de brandweer naar buiten worden geholpen. In het VU-ziekenhuis verslechterde zijn gezondheidstoestand. "Hij was er ernstiger aan toe dan we met de buitenwereld hebben gecommuniceerd'', verklaart assistent Mirjam Bax in de Telegraaf. "Details wil ik niet geven, dat heb ik zo met de familie afgesproken. Maar Frans is overleden aan de gevolgen van die val. Dat is ook wat het ziekenhuis ons heeft verteld."
Molenaar zou in mei van dit jaar 75 jaar zijn geworden. Een paar maanden daarvoor zou hij zijn honderdste collectie presenteren en daar was hij al tijden mee bezig. De eerste dagen in het ziekenhuis geloofde hij er nog heilig in dat het door kon gaan. Bax: "Een honderdste show is natuurlijk ook echt iets unieks. Welke couturier haalt dat?"
Molenaar was één van de bekendste Nederlandse modeontwerpers. In 2003 ontving hij de Max Heijmans-ring, een oeuvreprijs die eens in de twee jaar wordt toegekend. Ook werd hij in 1995 onderscheiden als ridder in de orde van Oranje-Nassau. Behalve mode ontwierp Molenaar glaswerk, fietsen, brillen, auto's, een verflijn en urnen. Delen van zijn mode- en glascollecties zijn tentoongesteld in diverse musea. Hij had ook zijn eigen mannenparfum.

Frans Molenaar was een ontwerper van kracht. Zo reageert collega Mart Visser op het overlijden van de couturier.

Frans en Mart zagen elkaar begin december nog. "We hebben gezellig filmpjes zitten kijken van zijn shows van vroeger, maar ook die van Edgar Vos en Frank Govers. Als ik dat achteraf zo beredeneer, was dat eigenlijk een heel mooi moment samen", zei Mart Visser in het NOS Radio 1 Journaal.

Mart omschrijft de vrijdag overleden modeontwerper als een pionier. "Hij was een ontwerper van nu. En ook een goede marketeer en strateeg. Hij wist precies wie hij op de eerste rij liet zitten tijdens zijn modeshows. In de jaren zeventig kleedde hij ook vuilnismannen in Den Haag, dat was destijds shocking, maar hij deed het wel." Als stagiair leerde Mart Visser het vak bij Frans Molenaar. "Ik heb gezien hoe de couture werkt. Ik heb een groot gedeelte van mijn opleiding genoten bij Frans."

"Frans Molenaar zette de Nederlandse couture op de kaart en gaf dit een gezicht'', reageert stylist Maik de Boer op Twitter. "Wat hebben we veel gelachen, lieve Frans. Ik ga je missen. RIP". Ook Fred van Leer twittert over het overlijden van Frans: 'Wat een triest nieuws…stil van."

Cornald Maas noemt Frans in een reactie een groots couturier. "Een van de meest innovatieve modeontwerpers. Schatplichtig aan beeldende kunst. Verdrietig ben ik daarover", twittert Cornald.