Familie overleden model Ivana Smit wil hulp OM

De familie van het begin deze maand overleden Nederlandse model Ivana Smit vraagt het Openbaar Ministerie om hulp. De achttienjarige vrouw overleed na de val van een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Haar dood is volgens de nabestaanden omgeven met vraagtekens en ze hebben geen vertrouwen in de Maleisische autoriteiten. Dat zegt advocaat Sébas Diekstra woensdagochtend namens de nabestaanden.

'Ivana had de Nederlandse nationaliteit, dus op Nederland rust de zware verantwoordelijkheid om uit te zoeken hoe zij om het leven is gekomen', aldus de advocaat van de familie. 'Zeker nu het land waarin zij om het leven is gekomen in gebreke blijft. Nederland moet nu verantwoordelijkheid nemen.'

Ivana Smit overleed op 7 december na een val van een balkon in Kuala Lumpur. Zij was die nacht op bezoek bij een Amerikaans echtpaar. Wat er is gebeurd, is onduidelijk.

Het lichaam van Smit is afgelopen zaterdag aangekomen op Schiphol. Uit een eerste onderzoek hier op haar lichaam zou blijken dat het letsel niet zonder meer past bij iemand die van grote hoogte is gevallen, meldde forensisch patholoog Frank van de Goot eerder deze week. ,,Wat ik heb gezien doet op zijn minst mijn wenkbrauwen fronsen. Ik krijg hier een heel naar gevoel bij’’, aldus Van de Goot.

De voorlopige bevindingen geven volgens hem genoeg aanleiding om uitgebreid aanvullend onderzoek in te stellen. Daarin wordt onder meer gekeken naar mogelijke sporen van alcohol of drugs in het lichaam van de vrouw. Begin volgend jaar worden de eerste definitieve uitslagen verwacht.