Faillissement dreigt voor Bram Moszkowicz

Oud-advocaat Bram Moszkowicz gold jarenlang als een van de beste strafpleiters van Nederland, maar inmiddels heeft hij geldproblemen en heeft een schuldeiser zelfs zijn faillissement aangevraagd. De zaak dient dinsdag in Amsterdam.

Moszkowicz' financiële problemen stapelen zich al langere tijd op. In december kon een veiling van huisraad van Moszkowicz ternauwernood worden voorkomen. Zanger Gordon schoot de oud-advocaat toen financieel te hulp, waarna het tot een schikking kwam met schuldeiser en advocaat Gabriel Meijers. Die had Moszkowicz eerder nog bijgestaan in diens tuchtzaken.

Moszkowicz heeft de hoop uitgesproken dat er deze keer een vergelijkbare oplossing komt. Volgens zijn advocaat Loonstein gaat het deze keer om een relatief klein bedrag. Loonstein heeft laten weten dat Moszkowicz' inkomsten meteen naar de fiscus gaan. Daardoor zou hij problemen hebben met het voldoen van zijn verplichtingen aan andere schuldeisers.

Een paar jaar geleden stond Moszkowicz nog op grote hoogte. Hij was bekend als de advocaat die met grote doses flair, durf en welsprekendheid tal van zware jongens bijstond: van 'Hakkelaar' Johan V. tot de Surinaamse legerleider Desi Bouterse. In de zaak-Holleeder kwam hij weliswaar in de problemen, maar met de succesvolle verdediging van PVV-leider Geert Wilders revancheerde hij zich.

Maar Moszkowicz' triomftocht in toga bleek een aantal forse, groeiende problemen te verhullen. Hij kreeg hooglopend gedoe met de fiscus en met Germ Kemper, de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten. De belastingzaak werd geschikt, maar Kempers onderzoek leidde tot een vernietigend oordeel van zowel de Raad als het Hof van Discipline. Zij zetten Moszkowicz in 2013 uit de advocatuur wegens schending van gedragsregels en verwaarlozing van cliëntenbelangen.