Exclusief: Zo rijk is René Froger echt!

  Effe Geen Cent Te Makken is al na de eerste aflevering een kijkcijfersucces. De Frogertjes tonen in de serie niet alleen hun leven op bijstandsniveau, maar ook hun rijkdom. Toch laat René niet álles zien. Weekend onthult exclusief de waarde van zijn dubbele hypotheek én het vermogen van de drie Froger bv’s.      

Ruim 1,6 miljoen mensen keken afgelopen week naar de eerste aflevering van de reallife soap van de Frogers. En daarmee mag Effe Geen Cent Te Makken nu al een succes worden genoemd. Het programma komt uit de koker van John de Mol, die het een leuk idee vond om René, Natasja en de kinderen een maand lang op bijstandsniveau te laten leven. Ze moeten gedurende die tijd rondkomen van het minimum inkomen,  €1201,- per maand.

Plus kindertoeslag en minus huur, gas, elektra en andere vaste lasten blijft er €607,- van over om van te leven. Dat bedrag maakt echter alleen deel uit van het tv-programma. In werkelijkheid krijgen de Frogertjes heel wat meer geld voor hun deelname, alleen verdwijnt dat buiten het zicht van de camera’s op de bankrekening van de familie. Het salaris komt bij het toch al zo aanzienlijke vermogen van de familie Froger. De zanger is al jaren buitengewoon succesvol, en niet alleen solo, maar ook met de Toppers.

De euro’s stromen bij René binnen in drie eigen bv’s. Als eerste is er de René Froger B.V. Die heeft als activiteit de productie van radio- en televisieprogramma’s, evenals het maken van film-, theater- en muziekproducties. Deze is samen met de andere twee bv’s gevestigd op één adres in Hilversum. Weekend legde de hand op de meest recente jaarrekeningen. Die laten zien dat René steeds rijker wordt. Het totale vermogen van de René Froger B.V., waarvan hij zelfstandig bevoegd directeur is, groeide tot €7.109.568,- in 2006. Zijn tweede bedrijf heet Froger’s Showtime Entertainment B.V. Dit heeft als activiteiten het begeleiden van Froger als artiest, de verzorging van zijn optredens, de bevordering van commerciële en andere belangen, het organiseren van evenementen en concerten en het maken van radio- en televisieproducties. Het totale vermogen van dit bedrijf is €2.259.416,-. Zijn derde bedrijf heet Tributario B.V. Het totale vermogen van dit bedrijf is €1.386.087,-. Froger heeft geen winst- en verliesrekeningen openbaar gemaakt, waardoor niet te zien is hoeveel salaris hij zichzelf uit zijn B.V.’s geeft. Toch moeten dat riante bedragen zijn, want de familie heeft onlangs een nieuw jacht op de kop getikt.

Dit splinternieuwe jacht van het luxe merk Princess dobbert rond in de jachthaven van Marbella. Het zou een miljoen euro hebben gekost. Vorig jaar had hij nog een ander jacht, maar dat was te klein geworden voor de Frogertjes. Het heette Have Fun en was een Princess 50 met een Volvo dieselmotor, een kersenhouten interieur en zonnestoelen op het voordek. Hij vroeg er vier ton voor. Froger heeft ook al jaren een villa in Marbella. Deze zou om en nabij de 1,5 miljoen waard zijn. In Nederland resideert de familie in hun villa in Blaricum. Daar beschikt hij onder meer over een eigen tennisbaan en een zwembad. Deze villa kwam ook in de serie in beeld, maar op televisie onthulde René niet de cijfers.Weekend ontdekt dat René – want het pand staat alleen op zijn naam – op deze villa een dubbele hypotheek heeft afgesloten. De eerste hypotheek is €1.588.230,-. Drie jaar geleden sloot de zanger er een tweede hypotheek op af ter waarde van €1.250.000,-. De totale hypotheek komt daarmee op €2.838.230,-. Dat betekent dat Froger per maand alleen al €18.000,- kwijt is aan aflossing.

Op de oprijlaan staan maar liefst drie prijzige auto’s. Allereerst is er de zwarte Mercedes-Benz CLK 63 AMG cabrio. Deze schafte hij vorig jaar aan voor zo’n €150.000,-. Het is een benzineslurper die in de stad 21 liter brandstof verbruikt om 100 km mee te kunnen rijden. Zijn tweede auto is een Mercedes-Benz uit dezelfde prijsklasse, met als verschil dat het dak niet open kan. De derde wagen is een royale gezinswagen. Samen kosten de auto’s zo’n vier ton.

En dan is er nog het geld dat de familie verdient met Effe Geen Cent Te Makken. “Iedereen krijgt betaald, de cameraman, de geluidsman, dus ook de Frogers,” bevestigt RTL-woordvoerder Jaap Paulsen tegenover Weekend. De familie krijgt echter veel meer geld dan het loon van de cameraman en de geluidsman. Zo mogen presentatoren die bij RTL slechts één programma per week maken al rekenen op tonnen per jaar. De Frogers maken acht afleveringen. “Per aflevering zullen ze toch zeker wel €10.000,- krijgen,” weet een insider uit de mediawereld. De woordvoerder van RTL mag dat niet bevestigen. “Wij vertellen niet hoeveel we hen betalen. Over de hoogte van de salarissen doen wij geen uitspraken.” De genoemde bedragen staan in schril contrast met het zogenaamde minimuminkomen, en ook de Voedselbank vist grotendeels achter het net. “Wat de Frogers met hun salaris doen, is aan henzelf. Het feit dat de Voedselbank in beeld komt, is alleen al hun verdienste,” zegt de woordvoerder. Toch beweert Natasja dat ze een deel van hun tv-salaris afstaan, maar hoeveel dat dan zou zijn, wil ze niet zeggen. De insider verwacht dat zij aan het programma zo’n €80.000,- zullen overhouden.

Het totale vermogen van René Froger komt alles bij elkaar opgeteld uit op precies €16.573.301,-. Froger is derhalve zestienvoudig miljonair. Dat hij zeventig euro uitgeeft bij de visboer, zoals te zien was in Effe Geen Cent Te Makken, is in dat licht makkelijker te begrijpen. Ondanks zijn riante vermogen doet Natasja naast haar eigen werk het grootste deel van het huishouden, hoewel ze dat zou kunnen uitbesteden. Ook werkt ze voor René. “Ik werk heel hard voor René. Ik zorg dat alles om hem heen fijn draait, dat hij gewoon aan het werk kan. Het zijn de simpele dingetjes die iedere vrouw voor een man doet. Ik haal in huis wat hij lekker vindt en zorg dat er op tijd wordt gekookt. Hij kan immers niet met een volle maag op het podium staan. Ik haal of breng dingen naar stomerij. En als ik het niet red, hebben we een steun en toeverlaat die het voor me doet. Zij doet ook secretaressewerk voor René en als hij thuis een lunch heeft, zorgt zij voor broodjes en hapjes. Als ik wel thuis ben, doe ik dat soort dingen. Ik weet hoe hard hij werkt, dan is het voor mij toch een kleine moeite om even die boodschappen te doen? Ik kan toch niet van hem verwachten dat als hij tot vijf uur ’s ochtends moet werken, ook de kinderen naar school brengt en de honden uitlaat?” vertelde Natasja aan Weekend. “Ik ben een drukke, hardwerkende en actieve moeder. Ik breng de kinderen naar school, ik verzorg soms opvang, ik loop met mijn honden op de hei, doe boodschappen, kook en was – bij mij moet alles op kleur, daar ben ik heel truttig in – dus ik ben heel erg druk.”

Maar toch, ieder huisje heeft zijn kruisje, ook dat van de Frogers. Onlangs werd René onaangenaam verrast door de gevolgen van het mislukken van zijn restaurant Brink 10. De curator van het faillissement had drie jaar werk aan het in kaart brengen van het financiële fiasco, waarbij Froger veel geld verloor. ’Ik wilde er echt wat van maken, maar ik kon niet anders dan ermee ophouden. Het heeft me te veel geld gekost,’ meldde hij Weekend destijds. Toch gaat het hem nu mogelijk nog meer geld kosten. Niet alleen moest hij al een lening van €35.000,- terugbetalen; omdat de curator heeft vastgesteld dat hij wanbeleid voerde, kan het extra verlies nog veel groter worden. Er staan immers nog voor tonnen aan schuld uit. De rechter zal oordelen wie die bedragen nog moet voldoen.