Exclusief: Katja’s schoonmoeder is orthodoxe non

In de familie Römer-Schuurman hadden de tegenstellingen niet groter kunnen zijn. Uitgerekend de schoonmoeder van sekssymbool Katja is een non in een streng Russisch-orthodox klooster. Het laat zich raden dat zij erg moest wennen aan Katja’s komst in de familie. Toch is het ook voor Thijs niet makkelijk. Hij ziet zijn moeder nauwelijks, want zij mag het klooster alleen verlaten bij geboorte en sterfte.    

Voor de buitenwereld is het leven van Katja Schuurman en Thijs Römer net een sprookje. Ze worden beschouwd als een droompaar en met hun sprookjesachtige huwelijk in Frankrijk hielden zij die mythe zelf in stand. Ze wonen in een miljoenenvilla in de Noord-Hollandse polder en hebben allebei een succesvolle carrière. Zelfs wat werk betreft hoeven ze elkaar niet te missen, want hun nieuwe film Het Wapen Van Geldrop is geschreven en geregisseerd door Thijs, terwijl Katja de hoofdrol speelt.

Toch kent hun leven ook een schaduwzijde. De moeder van Thijs, Yvonne Smolders, kreeg enige jaren geleden kanker. Was ze daarvoor een carrièrevrouw, de ziekte zette haar aan het denken over zichzelf en over haar toekomst. Nadat ze in aanraking was gekomen met de Russisch-orthodoxe kerk kwam ze tot de conclusie dat ze zich aan dit geloof moest wijden. Maar geloven alleen bleek voor haar niet voldoende. Daarom nam ze een rigoureuze beslissing. Ze besloot het openbare leven achter zich te laten en in het klooster te gaan. Weekend ontdekt dat zij in dit convent, het Klooster Geboorte Van De Moeder Gods, een totaal afgezonderd leven lijdt.

Lees het hele verhaal in de Weekend van deze week.