Exclusief: Gerard Joling vertelt over Toppers

Als we sommige verhalen mogen geloven, zou Gerard Joling in bange paniek naar tropische oorden zijn gevlucht, om maar niet te hoeven antwoorden op de vraag die heel Nederland al een week in de ban houdt: Wát vindt Gerard van alle aantijgingen van Gordon aan zijn adres? Weekend spoorde de zanger op, en hoorde zijn kant van het verhaal. “Wellicht laat ik iedereen ooit nog het ware gezicht van Gordon zien.”

Het zal de afgelopen weken niemand zijn ontgaan: Gerard Joling heeftals donderslag bij heldere hemel besloten om niet met de Toppers naarhet Eurovisie Songfestival in Moskou af te reizen. Reden: de nimmeraflatende hatelijkheden die collega Gordon over hem verspreidt. Debeschuldigingen en beledigingen werden Gerard na wéér een openlijkevete in de media eenvoudigweg te veel. Niets kon Joling overhalen omzijn oude zangmakkers nog éénmaal de kans te geven. Dit tot grootverdriet van velen, want met de drie Toppers leek ons land eindelijkweer eens voor een prachtige stunt te kunnen gaan zorgen op hetfestival.

Terwijl Gordon in Nederland bij werkelijk elke gelegenheid Gerardpubliekelijk probeerde zwart te maken, was vanuit het Joling-kamp maarbar weinig te horen. Tot nu. Wij spoorden Gerard op in een luxueusresort op Curaçao. Hoewel de zanger het liefst geen woord meer vuil maakt aan de rel rond de Toppers, maakt hij op het tropische eilandeen uitzondering voor Weekend. Hij vertelt eindelijk zijn versie vanhet verhaal. “Ik begrijp eerlijk gezegd alle ophef niet,” verteltGerard opvallend ontspannen. “Maar eerlijk is eerlijk: we hebben welgegíerd om alle consternatie. Vooral die onzin dat ik hierheen zou zijngevlucht, dat is om je te bescheuren! Mijn vlucht naar Curaçao had ikvorig jaar al geboekt, omdat ik hier op Mambo Beach een concert zougeven. Waarom zou ik moeten vluchten als er helemaal niets aan de handis? Ik ga dan weliswaar niet mee naar Moskou, maar dat wil niet zeggendat het meteen helemaal niets meer wordt. Ik bedoel: alsof Jeroen vander Boom geen uitstekende vervanger is. Dat wil ik ook benadrukken,hoor: Ik hoop echt dat ze succes zullen hebben straks in Moskou. Ikwens ze alledrie het beste.”

Hoewel Gerard de vele publieke ruzies met Gordon het liefst voorgoedzou vergeten, heeft de laatste slag in de oorlog tussen de twee diva’szich wellicht nog niet aangediend. “Ik heb een bandje in mijn bezitwaarop Gordon te horen is in gesprek met een journalist. In datinterview maakt hij mij met de grond gelijk”, vertelt Joling. “Dedingen die hij in dat gesprek over mij zegt, zijn verschrikkelijk. Daarlusten de honden geen brood van. Ik zal zijn woorden nu niet herhalen,maar ik sluit niet uit dat ik dat gesprek wellicht ooit openbaar maak.Dan zullen de mensen het ware gezicht van Gordon zien.”

Lees het hele interview in de Weekend van deze week.