Ex-manager Froger: ‘De Toppers maken René ongelukkig’

René Froger heeft veel succes dankzij de soap Effe Geen Cent Te Makken en zijn concerten met de Toppers. Maar de man die hem groot maakte, manager John van Katwijk, ziet het met lede ogen aan. Volgens John zit de werkelijke armoede van Froger in het feit dat hij zijn carrière heeft verloochend. Van Katwijk: "Over in een roze spijkerpak een Abba-medley blèren zou hij vroeger hebben gezegd: 'Ben je wel goed bij je hoofd?'"

“Ik weet één ding zeker: niet álles kan een mens gelukkig maken,” zegtJohn van Katwijk over René Froger, refererend aan diens grote hit vanlang geleden. Van Katwijk was veertien jaar lang de manager van Frogeren begeleidde hem van de kroeg naar de Kuip. Hij was de eersteNederlandse manager die een Nederlandse artiest, René Froger, in hetFeyenoord Stadion neerzette en met hem het Ahoy’ record vestigde vantien uitverkochte avonden op een rij. John schreef meer dan 75 hits,waaronder René’s ‘Just Say Hello’, ‘Are You Ready For Loving Me’,‘Nobody Else’ en ‘Your Place Or Mine’. Onlangs was hij jurylid bij SoYou Wannabe A Popstar op SBS6.

“Ik heb René een mooie carrière gegeven en ik heb hem beroemd gemaakt.Maar het doet me pijn om te zien hoe hij de laatste jaren met zijntalent is omgegaan. Natuurlijk is vroeger voorbij, maar klasse gaatnooit verloren. Het is jammer dat hij dat niet ziet,” vertelt John vanKatwijk, doelend op Effe Geen Cent Te Makken en de concerten met deToppers. “Bij mij was de verbazing het grootst toen hij in de ArenAdingen ging doen die hij vroeger voor geen geld had willen doen. Overin een roze spijkerpak een Abba-medley zingen, zou hij hebben gezegd:’Ben je wel goed bij je hoofd?’ En nu staat hij als een boer metkiespijn carnavalskrakers te blèren, en alles wat hij ermee bereiktheeft is dat Gerard Joling en Gordon nu beroemder en succesvoller zijngeworden dan hijzelf.” Terwijl het Toppers-concept volgens John vanKatwijk een idee is van Froger alleen. “Hij heeft Gordon en Joling inde ArenA gelanceerd. Vervolgens gingen die twee samen allemaal showsdoen op tv en zat hij thuis. Dat was niet helemaal de bedoeling. Zijzijn wat extraverter, René is wat introverter. Als je die twee om jeheen krijgt, kom je er haast niet meer tussen. Ze hebben de showovergenomen. Ze zijn hem gaan overvleugelen, maar dat is het risico dathij nam toen hij eraan begon. Nu het een succes is, zit hij eraan vast.Zelf had ik gehoopt dat hij net als Marco Borsato zijn eigen shows zoukunnen draaien. Borsato zou absoluut zeggen: ‘Al geef je me twaalfmiljoen euro, zoiets als de Toppers doe ik niet, verzin maar watanders.’ Zelfs zijn vrouw Natasja is nu beroemder en populairder danhij. Hij zal het haar wel gunnen, maar artiest als hij is, zal hij hetniet leuk vinden dat opeens veel telefoontjes voor haar zijn in plaatsvan voor hem. Dat heeft hij zelf voor een groot deel prijsgegeven endat vind ik jammer.”

Lees het hele artikel in de Weekend van deze week