Eva Simons: ik ben geen heilige met seks

Eva Simons is als ambassadeur van Dance4Life in Tanzania geweest om jongeren aan te sporen zich op regelmatige basis te laten testen op hiv. De zangeres liet zich daar zelf ook testen. "Ik ben absoluut geen heilige maar wist dat de uitslag goed zou zijn", zegt ze in het AD.

Simons was vier dagen in het Afrikaanse land en de realiteit kwam bij haar hard binnen. "Besmettingsgevaar ligt voortdurend op de loer, omdat onveilige seks zo ongeveer aan de orde van de dag is. Nog vreselijker: er zijn ouders die hun dochters dwingen betaalde seks te hebben om even een einde te maken aan de extreme armoede binnen het gezin. Ook diep tragisch: meisjes die mogelijk hiv onder de leden hebben durven zich uit pure schaamte niet op die ziekte te laten testen. En als ze eenmaal ziek blijken is hun leven, ondanks de gratis hiv-remmers die ze krijgen, ook voorbij."

De This is Love-zangeres liet zich ten overstaan van Tanzaniaanse meisjes op hiv testen door Dance4Life. Naar eigen zeggen om haar steentje bij te dragen aan 'een mentaliteitsverandering aldaar'. "Ik wil laten zien dat zo'n controle heel normaal is. En te onderstrepen dat zo’n test niet alleen is voor 'hoeren' maar voor iedereen die wil weten hoe het met zijn of haar gezondheid is.’’ Eva's uitslag van de test was in ieder geval goed. "Ik heb wel goed opgelet of het hygiënisch genoeg, zoals met steriele naalden, gebeurde. Anders had ik het nooit gedaan.’’

Ze heeft al enige tijd een relatie met dj Sidney Samson, dus zorgen maken over de resultaten deed ze niet echt. "We gedragen ons netjes. Maar in het verleden was dat lang niet altijd het geval. Ik heb al eens zo’n test laten doen. Nee, ik ben op het seksuele vlak lang niet altijd een heilige geweest. Ik heb wel eens onveilig gevreeën op momenten dat liefde blind maakte. Stom, maar ik zal de enige niet zijn."