Placeholder

Erop of eronder voor Badr Hari

Krijgt Badr Hari een nieuwe kans om zijn vechtsportcarrière voort te zetten? Of zet de rechter een streep door de rekening door hem te veroordelen tot gevangenisstraf? Vrijdag hoort Hari het vonnis in zijn strafzaak, die draait om een reeks geweldsfeiten.

Het ziet er hoe dan ook niet naar uit dat Hari (29) binnen afzienbare tijd weer in de cel belandt: ook bij een veroordeling zal Hari zich naar verwachting vrij kunnen blijven bewegen. De rechtbank schortte zijn voorarrest een jaar geleden voor onbepaalde tijd onder voorwaarden op. Hari zat ongeveer 6 maanden vast. Als er een straf volgt die die 6 maanden overstijgt, kan de rechter in theorie de schorsing opheffen en bepalen dat Hari terug naar de cel moet. Zo’n scenario is heel onwaarschijnlijk: het Openbaar Ministerie (OM) heeft er niet om gevraagd en de rechter beëindigt zeer zelden op eigen initiatief een schorsing van het voorarrest.

Aangezien hij de feiten ontkent, zal Hari ongetwijfeld hoger beroep aantekenen tegen een veroordelend vonnis. Zolang een veroordeling niet onherroepelijk is, blijft het voorarrest van kracht en in dit geval dus ook de schorsing ervan.

Zware mishandeling

Het OM eiste op 22 januari 4 jaar cel tegen Hari, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De aanklacht bestaat uit een serie pittige geweldszaken, waarin de zware mishandeling van zakenman Koen Everink het zwaartepunt vormt. Everink werd tijdens dancefestijn Sensation in juli 2012 ernstig toegetakeld. Hari ontkent hierin de hand te hebben gehad. Ook de medeverdachte in de zaak-Sensation, Ferhat Y. (eis: 20 maanden cel), ontkent. Het gros van de andere zaken gaat om rake klappen, trappen en kopstoten in het Amsterdamse uitgaansleven.

Tijdens het proces heeft de Amsterdamse kickbokskampioen geen opening van zaken willen geven en zich overwegend beroepen op zijn zwijgrecht, op een in algemene bewoordingen geformuleerde spijtbetuiging na. Justitie heeft het bewijs overwegend moeten putten uit verklaringen van anderen.

Nieuwe kansen

Advocate Bénédicte Ficq vindt dat haar cliënt Hari al genoeg heeft moeten bloeden en dat hij de nieuwe kans verdient. Als hij moet zitten, is zijn sportieve leven voorbij, betoogde de advocate. Het is volgens de raadsvrouw sowieso al de vraag of Hari ooit van het imago afkomt dat hem door de strafzaak is gaan aankleven. In de media is hij "gedemoniseerd", oordeelt Ficq. Justitie is juist van mening dat Hari veel van dat onheil over zichzelf heeft afgeroepen.

Het proces was een waar mediaspektakel. Badr Hari is sinds zijn arrestatie in de zomer van 2012 'hot news'. Niet alleen door de strafzaak, maar ook door onder meer zijn veelbesproken relatie met glamourdame Estelle Cruyff en zijn banden met notoire onderwereldfiguren. Het proces kenmerkte zich door een paar incidenten, die de spanning verder verhoogden: het dossier lekte uit, Hari's jongere broer werd ter zitting gearresteerd op verdenking van meineed.