Ernst Daniël was geen ideale vader

Ernst Daniël Smid en dochter Coosje treden vanavond samen op in de autobiografische voorstelling Voor Elkaar. De 60-jarige Ernst Daniël was misschien niet de meest ideale vader, geeft hij toe.

 "Meiden onder elkaar. Daar kwam ik niet tussen. Praten deed ze liever met mama", zegt Ernst Daniël in het AD over zijn dochter Coosje (23). "Ik was geen ideale vader, maar toch was er altijd een band tussen ons." Zijn dochter stemt ermee in: "Voor mij is het ook geen trauma hoor. Ik had een vader die gewoon veel weg was. Daar hoeft hij zich absoluut niet schuldig over te voelen", zegt ze.

De voorstelling Voor Elkaar gaat over wat de twee wel hebben en wat ze misten. Ook de dood van Roos komt voorbij. En misschien zorgt de locatie van het optreden wel voor een extra bijzonder moment: de schouwburg van Amstelveen, waar ze afscheid namen van hun vrouw en moeder.

Pas een paar jaar geleden merkte de baritonzanger wat voor een dochter hij echt heeft. Dat gebeurde tijdens een paar reizen voor Oxfam-Novib. "Ik realiseerde me wat een bijzondere dochter ik had." Na de dood van Roos trok Coosje met haar vriend bij haar vader in: "Ik heb in die slechte tijden ervaren wat een machtig gezin ik heb. Mijn kinderen waren er onvoorwaardelijk, aan het bed van mijn zieke vrouw. We hebben haar verzorgd", zegt Ernst Daniël over zijn vrouw, die in het najaar van 2012 overleed.