Engelse royals kregen bijzondere cadeaus

De Britse royals kregen in 2013 weer een flinke lading cadeautjes bij bezoeken en ontvangsten. Buckingham Palace heeft een lijst gemaakt waar alle cadeautjes op staan die leden van de koninklijke familie ontvingen, de Britse krant The Telegraph schrijft erover.

Volgens de krant is aan de lijst met cadeautjes goed te zien dat mensen flink worstelden met de vraag wat ze moesten geven aan de royals. De koningin kreeg de meest luxueuze geschenken. Zo werd ze verrast met een parelketting met vijf snoeren door de president van de Verenigd Arabisch Emiraten, ze kreeg vier geëmailleerde kevers uit Bangladesh en een broche met diamantjes uit Canada. Maar volgens de krant kreeg de koningin ook veel nutteloze cadeaus. Bijvoorbeeld een biljet van 500 roepie in plexiglas en Windsor Castle van chocolade.

Ook haar dochter, prinses Anne, kreeg vorig jaar een paar bijzondere cadeaus. Bij een bezoek aan Canada zou ze een portret van zichzelf op een eland hebben gekregen. Dat had een moderne kunstenaar speciaal voor haar gemaakt. Tijdens het bezoek kreeg ze ook nog een gebreide muts met paardenoren en een engel van plastic. Prinses Alexandra komt er volgens de krant het slechtste van af. Zij kreeg namelijk helemaal niks in 2013.

Goed doel

Cadeaus die leden van de koninklijke familie krijgen zijn volgens de krant niet hun privé-eigendom, ze worden door hen gehouden met goedkeuring van de koningin. De presentjes kunnen ook gebruikt worden om tentoon te stellen in musea. En de geschenken die minder waard zijn dan 150 pond (180 euro) en die niet gebruikt zullen worden door de royals kunnen aan het goede doel worden gegeven.

Op de lijst die het paleis heeft vrijgegeven zijn de cadeaus aan prins Charles en zijn vrouw Camilla, prins William en zijn vrouw Catherine en prins Harry niet opgenomen. Die worden bekendgemaakt door Clarence House en Kensington Palace.