Engeland viert verjaardag Elizabeth

In Londen worden de vlaggen gehesen, de paarden geborsteld en de kanonnen opgepoetst. Ter ere van de verjaardag van koningin Elizabeth vindt zaterdag de jaarlijkse Trooping the Colour-parade plaats, een traditionele militaire ceremonie.

Royaltyfans verzamelen zich langs The Mall, de boulevard die naar Buckingham Palace leidt. Ze hopen een glimp op te vangen van de koningin en haar familieleden, die in een rijtuig langskomen op weg naar de centraal gelegen paradeplaats Horse Guard Parade. Daar zal de koningin hoogstpersoonlijk de militaire troepen inspecteren. Na afloop van de inspectie begeleidt de koningin de troepen, die in traditioneel uniform gekleed gaan, langs The Mall naar Buckingham Palace. Bij het paleis maakt ze een saluut en na afloop verschijnt de koninklijke familie op het balkon van Buckingham Palace.

Kate

Dit jaar wordt extra uitgekeken naar de hoogzwangere Kate. De vrouw van prins William zal half juli bevallen van haar eerste baby en zaterdag is wellicht de laatste keer voor de geboorte dat zij in het openbaar verschijnt. Elizabeths echtgenoot prins Philip is afwezig, omdat hij nog herstellende is van een kijkoperatie. Het gaat wel beter met Philip, zo liet zijn zoon prins Charles vrijdag weten na een bezoek aan het ziekenhuis. Koningin Elizabeth werd in april al 87, maar haar verjaardag wordt altijd in juni gevierd. De Trooping the Colour-parade wordt al sinds 1748 gehouden ter ere van de verjaardag van de Britse vorst en is sinds 1820 een jaarlijks evenement. Elizabeths overgrootvader Edward VII, die van 1901 tot 1910 koning was en in november jarig, verplaatste de parade naar juni om meer kans op goed weer te hebben. Sindsdien is de parade altijd op de eerste, tweede of derde zaterdag van juni.