Elizabeth en Philip vieren 70e huwelijksdag

Als dertienjarig meisje werd de huidige koningin Elizabeth verliefd op de knappe Philip, de achttienjarige prins van Griekenland en Denemarken. Maandag vieren ze hun zeventigste huwelijksdag, een mijlpaal die nooit eerder door een Britse vorst werd bereikt.

In die zeventig jaar kregen Elizabeth en Philip vier kinderen, acht kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Naar verluidt ging hun relatie niet altijd over rozen. Het speet Philip dat hij zijn carrière bij de marine moest opgeven en het kostte hem moeite dat hij een ondergeschikte rol moest spelen aan Lilibeth, zoals hij de vorstin noemt. Hij moet steeds een stap achter haar lopen en mocht zijn achternaam niet aan de kinderen geven. Toch zien de Britten het echtpaar als het schoolvoorbeeld van een geslaagd huwelijk.

De nu 96-jarige Philip en de vijf jaar jongere koningin zijn overigens familie. Ze stammen beide af van koningin Victoria en zijn ook beide nazaten van koning Christiaan IX van Denemarken.

Het bijzondere huwelijksjubileum wordt niet uitbundig gevierd. Volgens Britse media houdt het paar alleen een etentje in hun woonpaleis Windsor Castle, in aanwezigheid van familie en vrienden.