Elizabeth ontvangt Máxima en Willem-Alexander privé

Koningin Elizabeth II ontvangt woensdag aan het einde van de middag het nieuwe Nederlandse koningspaar op Windsor Castle. Het is een privéontvangst zonder toeters en bellen. Buckingham Palace geeft er geen ruchtbaarheid aan en ook de Rijksvoorlichtingsdienst heeft niet meer verteld dan dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima op visite gaan in het Verenigd Koninkrijk.

Het is het vierde zogenoemde kennismakingsbezoek dat de koning en koningin sinds de troonswisseling eind april afleggen. Eerder kwamen Luxemburg, Duitsland en Denemarken al aan de beurt en in het najaar staat in elk geval al een bezoek aan Noorwegen gepland. Anders dan bij de eerdere bezoeken zijn geen ontmoetingen met regeringsleiders of de parlementsvoorzitter gepland.

Omdat de bezoeken voortvloeien uit het protocollaire gebruik dat een ‘junior staatshoofd’ het eerst langsgaat bij een langer zittende collega, is nog niet duidelijk wat er gebeurt met het aangekondigde bezoek aan België. Met de aanstaande troonswisseling in België is niet Willem-Alexander het ‘junior staatshoofd’, maar de nieuwe Belgische koning Filip. Die zou dan eerst op bezoek moeten komen in Den Haag, al kan daar desgewenst van worden afgeweken