Eis OM tegen Ratelband om actie op Binnenhof

Emile Ratelband moet van het Openbaar Ministerie (OM) 18.000 euro betalen omdat hij in mei 2010 een modelvliegtuigje over het Binnenhof in Den Haag liet vliegen. Ook eiste de aanklager in hoger beroep dinsdag een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur. Bij de publiciteitsstunt beschadigde de positiviteitsgoeroe met zijn vliegtuigje een torentje van de Ridderzaal.

Het vliegtuigje, dat Ratelband opliet vanuit het nabijgelegen Novotel, botste twee keer tegen het torentje. De schade aan de windvaan en de kroon daaronder bedraagt volgens het OM 18.000 euro. Ratelband noemde de publiciteitsstunt voor zijn nieuwe boek een 'uit de hand gelopen grap'.

Volgens justitie is het sowieso verboden om binnen de bebouwde kom vliegtuigjes op te laten. Boven het Binnenhof geldt ook nog eens een no-flyzone. Daarbij vindt het OM dat Ratelband willens en wetens het risico heeft genomen dat er iets beschadigd zou raken. Er stond die dag veel wind, Ratelband gooide het vliegtuig van een balkon van het hotel en er moest een relatief grote afstand overbrugd worden naar het Binnenhof. Ook waren er een camera en een sleep bevestigd aan het toestel, dat een spanwijdte had van ongeveer 1,5 meter.

Egoïstisch

Ratelband heeft alleen maar aan zichzelf gedacht en zich 'totaal niet bekommerd om veiligheid van goederen en mensen die zich op het Binnenhof bevonden'. Het toestel stortte uiteindelijk op vijf meter afstand van iemand ter aarde.

Het gerechtshof in Den Haag doet naar verwachting uitspraak op 4 februari.