Dr. Phil beschuldigd van fraude: mag zich niet voor psycholoog uitgeven

Dr. Phil houdt zijn publiek voor de gek. De psycholoog, zoals hij zichzelf in ieder geval noemt, mag zich daarvoor helemaal niet uitgeven in Californië. Terwijl daar wel zijn show wordt opgenomen.

Dat meldt RadarOnline. Dr. Phil heeft al jaren geen licentie meer als psycholoog en heeft er voor de staat Californië zelfs nooit een gehad, stelt de site. Zijn show wordt opgenomen in die staat, dus hij mag eigenlijk helemaal geen advies geven aan de mensen in zijn uitzendingen. 

Dit kwam voor het eerst aan het licht in 2008. Toen ging Phil zich bemoeien met alle ophef rondom Britney Spears en zou hij haar hebben opgezocht in het ziekenhuis. Naar aanleiding daarvan is het Californische Bestuur van Psychologie een onderzoek gestart. 

'Phillip McGraw van de Dr. phil show heeft geen licentie om psycholoog te zijn in de staat Californië', klaagde een psycholoog bij het bestuur. 'Door advies te geven, oefent hij dit beroep uit zonder dat dit is toegestaan.' Daarnaast had hij nooit iets mogen zeggen over de gesprekken en behandeling van Britney Spears, aangezien hij daarmee de geheimhoudingsplicht schendt. Er is een petitie gekomen om zijn show uit de lucht te halen. 

De woordvoerder van het bestuur zegt dat Dr. Phil zelfs in de gevangenis had kunnen belanden om zijn gedrag. Hij wordt misschien gezien als entertainer, maar door deze adviezen voert hij een beroep uit dat hij zonder licentie niet uit mag voeren.