Domme zet Jan Kooijman

Jan Kooijmans kans op de Zilveren Televizier-Ster is mogelijk verprutst. De presentator en acteur beloofde donderdagavond een figurantenrol in de serie Bluf in ruil voor een stem en dat mag volgens de regels van Televizier niet. Mogelijk wordt Kooijman gediskwalificeerd.

"Het was een enorme faux pas", gaf Kooijman vrijdag toe in RTL Boulevard. Tijdens de uitzending van Bluf besloot hij met de kijkers te twitteren. "En wie zijn fan van de serie? De jongens van B Brave. Zij zeiden: we willen wel in Bluf." Dat bracht Kooijman op het idee voor een ludieke actie. "Ik dacht: leuk grapje. Als jullie een rolletje in Bluf willen, dat kan, maar dan moeten jullie fans wel op mij stemmen voor de Zilveren Televizier-Ster. Wat mij betreft mogen de kids die dat doen dan ook nog komen figureren." En daarmee ging Kooijman de fout in. In ruil voor een stem op hem, en het bewijs daarvan in de vorm van een screenshot, mochten de B Brave-fans komen figureren.

Televizier heeft dit jaar een nieuwe regel: in ruil voor stemmen mag geen beloning in het vooruitzicht worden gesteld. "Weet ik veel", zei Kooijman. "Er werden al termen als diskwalificatie geroepen, ik werd er een beetje rebels van." Toch verwijderde hij op verzoek van Televizier de tweet waarin hij een figurantenrol beloofde in ruil voor een stem. "Omdat ik een brave jongen ben. Ik wil hem op zich best wel winnen, maar dat was het hele punt niet. Het was gewoon een leuk Twitter-rondje."

Het is nu aan de bij de verkiezing betrokken notaris of Kooijman nog kans maakt op de prestigieuze tv-prijs. "Een notaris gaat altijd na of de procedure goed is verlopen", licht Jeroen de Goeij, chef redactie van Televizier, toe. Volgens De Goeij is 'de druk van de ketel' nu Kooijman zijn tweet heeft verwijderd. Het lijkt hem sterk dat de presentator en acteur door het akkefietje geen kans meer maakt op de Zilveren Televizier-Ster. "In de eerste periode is alles wel eerlijk verlopen. Maar ik ga er niet over, het is aan de notaris."

Televizier maakte eerder deze week een tussenstand van de Zilveren Televizier-Sterren bekend. Bij de acht grootste kanshebbers zit Kooijman vooralsnog niet. Art Rooijakkers, Humberto Tan, Jandino Asporaat, Jeroen van Koningsbrugge, Johnny de Mol, Matthijs van Nieuwkerk, Richard Groenendijk en Valerio Zeno hadden woensdag de meeste stemmen verzameld. De Zilveren Televizier-Ster Man wordt, net als onder meer de Zilveren Televizier-Ster Vrouw en de Gouden Televizier-Ring, op 15 oktober uitgereikt tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala.