‘Domme actie Jeroen van der Boom’

De Dierenbescherming en Stichting AAP zijn niet blij met een filmpje van Jeroen van der Boom waarin hij te zien is met een babyaapje. De zanger plaatste de video, waarin te zien is hoe het aangelijnde beestje op zijn schouder zit en met zijn zonnebril speelt, donderdag vanaf zijn vakantieadres op Instagram.

"Geen slimme actie van Jeroen", reageert woordvoerder Niels Dorland van de Dierenbescherming tegen het AD. "Als bekende Nederlander zou hij moeten weten dat hij in dit soort gevallen een voorbeeldfunctie heeft." De Dierenbescherming raadt het toeristen af om met dieren in gevangenschap, zoals aapjes, op de foto te gaan. "Aapjes, zoals waarmee Van der Boom te zien is, hebben waarschijnlijk geen prettig leven. Ze zijn er alleen voor het vermaak van toeristen. Wie, soms tegen betaling, met zo'n aapje op de foto gaat, stimuleert indirect een werkwijze die wij veroordelen. Apen horen in vrijheid te leven of onder goede omstandigheden in dierentuinen'', aldus Dorland.

Ook Stichting AAP keurt het filmpje af. "Dit is af te raden en geen slimme zet", laat een woordvoerder weten. Van der Boom (43) heeft de video inmiddels offline gehaald. Waar hij op vakantie is, is niet bekend.