Placeholder

Dochter Loes Luca wint Bafta

De Nederlandse filmmaker Nina Gantz heeft een Bafta gewonnen met haar korte animatie Edmond. Dat werd zondagavond bekend tijdens de uitreiking van de filmprijzen in Royal Albert Hall in Londen.

Edmond is een poppenanimatie over een mannetje dat terugblikt op zijn leven. Het was de eindexamenfilm van Gantz, die afgelopen zomer haar opleiding aan de Londense National Film and Television School afrondde.

Edmond wordt overladen met prijzen. De animatie van de 28-jarige Gantz, die de dochter van actrice Loes Luca is, kreeg eerder onder meer de prijs voor de beste korte animatiefilm op het Amerikaanse filmfestival Sundance.

De Bafta's, kort voor British Academy Film Awards, behoren tot de belangrijkste filmprijzen ter wereld. Ze worden dit jaar voor de 69ste keer uitgereikt. The Revenant werd de grote winnaar. De survival-western won zondagavond tijdens de awardshow in Royal Albert Hall onder meer de belangrijke prijzen voor de beste film, de beste mannelijke hoofdrol (Leonardo DiCaprio) en de beste regisseur (Alejandro González Iñárritu).

Ook de Bafta's voor de beste cinematografie en het beste geluid gingen naar The Revenant, waarin DiCaprio een pelsjager speelt die na een aanval door een grizzlybeer moet overleven in de barre wildernis. De film rijgt de laatste tijd de awards aaneen en belooft met twaalf nominaties ook bij de Oscars hoge ogen te gooien.

De makers van Max Max: Fury Road mogen eveneens tevreden terugkijken op de Bafta-uitreiking van dit jaar. De blockbuster was goed voor vier prijzen, onder andere voor de beste kostuums en de beste montage. Alleen The Revenant sleepte meer Bafta's in de wacht.

De award voor de beste vrouwelijke hoofdrol ging naar Brie Larson, die de Bafta verdiende met haar rol in de dramafilm Room. Kate Winslet en Mark Rylance werden bekroond voor hun bijrollen in respectievelijk Steve Jobs en Bridge of Spies. Star Wars: The Force Awakens kreeg de Bafta voor de beste special effects.