Máxima

‘Dít moest uit Máxima’s ­tv-interview met Matthijs worden geknipt’

Ruim vier miljoen mensen zagen het televisie-interview van Matthijs van Nieuwkerk met koningin Máxima. Ze sprak daarin openhartig over haar werkzaamheden, het overlijden van haar zus Inés en de dure speedboot van Willem-Alexander. Achteraf blijkt dat de koningin een ander onderwerp uit het interview heeft laten knippen…

In een handgeschreven brief heeft prinses Amalia premier Rutte onlangs laten weten dat ze tijdens haar studietijd zal afzien van haar miljoeneninkomen. Bijna was dit nieuws eerder naar buiten gekomen doordat iemand haar mond voorbij sprak: koningin Máxima zelf! Amalia had juist vanwege haar geplande tussenjaar, waarin ze wellicht naar het buitenland gaat, bedacht dat de timing voor de brief het beste zou zijn wanneer ze net haar diploma zou hebben behaald. Niet pas rond haar achttiende verjaardag in december of als ze het land uit zou zijn voor een verre reis. Want dan zou de discussie over haar toelage van 1,6 miljoen euro wellicht een stuk hoger zijn opgelopen in de samenleving. Haar moeder, koningin Máxima, zou echter aan Matthijs van Nieuwkerk in het tv-interview al hebben verklapt dat Amalia van plan was om haar inkomen in te leveren.

Uiteindelijke primeur

Uiteindelijk hebben de kijkers het onderwerp niet voorbij zien komen in de uitzending van het vraaggesprek. Bronnen binnen de NOS bevestigen aan Weekend dat het wel degelijk is besproken aan tafel in de werkkamer van de koningin, maar later uit het interview is geknipt. Iets wat de RVD bij navraag overigens ten stelligste ontkent. Feit is dat de uiteindelijke primeur werd gegund aan Amalia zélf. Zo kan haar besluit om haar inkomen terug te storten de geschiedenisboeken ingaan als de eerste officiële daad van de toekomstige koningin.

Het hele verhaal staat deze week in Weekend.