Finale Wie Is De Mol?

Dit is De Mol en dit is degene die hem/haar ontmaskerde

Wie is De Mol van 2022? Niemand minder dan Goede Tijden, Slechte Tijden-acteur Everon Jackson Hooi. En welke oplettende BN’er had hem in de smiezen? Sportpresentatrice Fresia Cousiño Arias. Zij gaat met 8.065 euro, volgens WIDM-presentator Rik van de Westelaken “de laagste pot ooit”, naar huis…

Hooi had nooit verwacht dat hij zijn rol geheim kon houden, zei hij na zijn ontmaskering tijdens de live-uitzending op NPO1. “Ze hebben het me heel erg moeilijk gemaakt”, zegt hij. Met ‘ze’ bedoelt hij zijn medekandidaten, die hij al lachend “hyena’s” noemt.

Talpa-presentatrice Kim-Lian van der Meij viste nét naast de historisch lage pot. Zij en Fresia hadden beiden 34 vragen over de identiteit van De Mol goed, maar Fresia was net iets sneller dan Van der Meij. Eerder werd duidelijk dat 5.000 euro uit de pot zou gaan wanneer De Mol in de eerste aflevering een vrijstelling kreeg. Die kreeg Everon van zijn medekandidaat Glen Faria, met als resultaat dus een nogal laag eindbedrag voor winnares Fresia.

Prijzenpot naar goede doelen

Ze schenkt haar prijzenpot aan het goede doel, zei Fresia tijdens de live-uitzending. Een deel van het bedrag gaat naar Favela Street Foundation, de organisatie van ex-voetbalster Rocky Hehakaija, die vorig jaar Wie is De Mol? won nadat ze actrice Reneé Fokker ontmaskerde. Rocky scoorde daarmee de prijzenpot ter waarde van 9.650 euro.

Op mollenjacht in Albanië

Dit seizoen speelde het programma zich af in Albanië. Ook presentatrice Hila Noorzai, journalist Welmoed Sijtsma, journalist Arno Kantelberg, presentator Sahil Amar Aïssa, operazangeres Laetitia Gerards, zangeres Suzanne Klemann en rapper Glen Faria deden mee aan de zoektocht naar De Mol.

Normaliter is de ontknoping van Wie is de Mol? bij VondelCS in het Amsterdamse Vondelpark, maar dit jaar was de finale in Theater Rode Hoed aan de Keizersgracht in Amsterdam.